ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Δείτε τι προβλέπει

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Β’ θερινό τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και ορισμένες περιπτώσεις οι βουλευτές πέρασαν ακόμα και σε προσωπικές επιθέσεις.

Πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την αντιπολίτευση, και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα χωρών που, όπως είπε, κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια, λόγω της σύμπνοιας της πλειοψηφίας των κομμάτων και επεσήμανε ότι «αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους μας».

Κατά την συζήτηση σημειώθηκε ένταση μεταξύ των βουλευτών καθώς ορισμένες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκάλεσαν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.

Εν μέσω των αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τη δημοσίευση προκηρύξεων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Η κυβέρνηση έκανε "πίσω" την τελευταία στιγμή καθως έβλεπε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από τους βουλευτές.

Το βράδυ της Τρίτης διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δάση, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη διάταξη, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλοποιεί και διευκολύνει την αδειοδότηση δόμησης σε χώρους μεταλλευτικών εργασιών, όπως π.χ. στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η δεύτερη διάταξη σχετίζεται με τον αποχαρακτηρισμό, υπό προϋποθέσεις, δασικών εκτάσεων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει πως, στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προβούν στην κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Τελικά, και οι δύο διατάξεις πέρασαν με ψήφους 50 υπέρ - 47 κατά.

Κόντρα Τσίπρα – Σταμάτη

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει έως και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και στη δήλωσή του ότι ο βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της είπε:

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».

Eίχε προηγηθεί η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σημερινή τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να εξαπολύσει εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για προσβολή του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου με τον τρόπο που νομοθετεί και με την απροθυμία του να προσέλθει στη Βουλή, ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Πρωθυπουργός θέλει συνομιλητή, ο οποίος θα έχει το ίδιο πρόσωπο μέσα και έξω από την αίθουσα αυτή» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης λέγοντας πως «ο Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις». Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Τσίπρας είπε «η δικαιολόγηση της απουσίας του πρωθυπουργού είναι άκρως περιφρονητική», για τον θεσμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων και νομοσχεδίων στα θερινά τμήμα, ότι διαπράττει «μεθόδευση που δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και μπροστά σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, σε κάθε ίχνος ουσιαστικού διαλόγου».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Οι μάγκες της διαπλοκής και χρωστάνε και κουρεύουν τα δάνεια τους»

Καμμένος: Δεν θα παραδοθεί η Ελλάδα στους εγχώριους και τους ξένους τοκογλύφους

Δ. Κυριαζίδης: Επιφυλάσσομαι για την ψήφιση δύο άρθρων (vid)