ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΕΝΦΙΑ, το πολυνομοσχέδιο και ο βίος της κυβέρνησης

Ο ΕΝΦΙΑ, το πολυνομοσχέδιο και ο βίος της κυβέρνησης

Η γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, δείχνει την προχειρότητα με την οποία το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί τις εντολές της τρόικας και την μανία των δανειστών να εκδικηθούν επιπλέον τον ελληνικό λαό, τιμωρώντας όλους όσοι έτυχε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποκτήσουν μια μικρή περιουσία.

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται στον Τύπο, το μόνο σίγουρο είναι πως το σχέδιο της κυβέρνησης να «περάσει» όλα τα κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα στα θερινά τμήματα και όχι στην ολομέλεια, βαίνει καλώς!

Οι... γνωστοί - άγνωστοι καναλάρχες και μεγαλοεργολάβοι κατάφεραν και τα έργα να πάρουν και τα δάνεια τους να κουρέψουν και συγχωνεύσεις στον Τύπο να κάνουν. Κοινώς, είναι όλοι ευχαριστημένοι και «τακτοποιημένοι».

Από την άλλη μεριά και σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα την αρχική απαίτηση της τρόικα να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και πιο συγκεκριμένα η δυνατότητα της αστικής τάξης να έχει πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση και στην ακίνητη περιουσία.

Όπως πρώτο το Newsbomb έγραψε, η βασική απαίτηση των δανειστών – ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΓΑΠ - ήταν να μειωθεί η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν με δυο βασικά όπλα:

1ον. Με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια και

2ον Με τον ανελέητο φορολογικό ξυλοδαρμό όσων διαθέτουν έστω κι ένα σπίτι ή έστω κι ένα οικόπεδο.

Την ίδια ώρα έκπληξη προκαλεί η δήθεν αντίδραση γαλάζιων βουλευτών τόσο για το θέμα του ΕΝΦΙΑ όσο και για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ακόμα πιο εξοργιστική είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο αδύνατο και στο απίθανο. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται με 2 πρόσωπα , αφού από τη μια μεριά εμφανίζεται στις συζητήσεις των νομοσχεδίων αντίθετο με τα σχέδια της κυβέρνησης υψώνοντας δήθεν την επαναστατική σημαία και από την άλλη πλευρά ψηφίζει με απίστευτη ευκολία όλα τα νομοσχέδια που γονατίζουν τον ελληνικό λαό.

Εν ολίγοις οι κυβερνητικοί βουλευτές – είτε γαλάζιοι, είτε πράσινοι – χωρίς ίχνος ντροπής και πολιτικής αξιοπρέπειας επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου θέατρο σκιών προκειμένου να αποτινάξουν, σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας, το πολιτικό κόστος. Άλλωστε οι γαλάζιοι βουλευτές θα αναγκαστούν αύριο – μεθαύριο να ζητήσουν την ψήφο των ένστολων, ενώ χθες ψήφισαν την μισθολογική τους καταδίκη με το πολυνομοσχέδιο.
Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη θλιβερή δημόσια εικόνα που παρουσιάζουν ακολουθώντας την παραπάνω τακτική.

«Κυβέρνηση σε νευρική κρίση» και βεβιασμένες κινήσεις που δείχνουν ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της διακυβέρνησης. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κυβερνητικός σχηματισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Δημήτρη Σταμάτη για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας και την εξάντληση της τετραετίας, είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Μαξίμου ανησυχεί σφόδρα για το θέμα αυτό αφού οι επαφές και το μασάζ που είχαν αναλάβει να κάνουν οι επιτελής του πρωθυπουργού με τους εκτός ΝΔ «δεξιόστροφους» βουλευτές δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός του Μαξίμου έχει αρχίσει να διαρρέει ότι όταν έρθει η ώρα ο Σαμαράς θα προτείνει όνομα «έκπληξη» ευρείας αποδοχής που θα αλλάξει άρδην το σκηνικό.

Από την άλλη μεριά είναι γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία πως τέτοιο όνομα δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού καμία από τις προσωπικότητες που έχει βολιδοσκοπήσει το Μαξίμου δεν δέχεται να παίξει το ρόλο της μαριονέτας στο Μέγαρο της Προεδρίας.
Το ερώτημα στο οποίο βεβαίως δεν απαντά κανένας είναι «αν θα καταφέρει να φτάσει η κυβέρνηση στην Άνοιξη του 2015 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», ή αν θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επικαλεστεί άλλες προφάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές λόγω ανωτέρας βίας, force όπως θα έλεγε κατά την προσφιλή του ατάκα κι ο Λοβέρδος.

Είναι γνωστό στους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές πως το επόμενο στοίχημα – αποστολή του διδύμου Σαμαρά – Βενιζέλου είναι να εξασφαλίσουν την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην έκδοση ενός νέου πακέτου διάσωσης και άρα ενός νέου μνημονίου.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι από ανέφικτο έως απίθανο, το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου απλά αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς να προκληθούν έκτροπα και χωρίς παράλληλα να «ηρωοποιηθεί» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πάντως που λησμονούν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού – λόγω έλλειψης εμπειρίας – είναι πως στην πολιτική οι πιο καθοριστικοί παράγοντες είναι οι αστάθμητοι! Κοινώς, τα ατυχήματα!

Διαβάστε επίσης:

Με τιμές 2013 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς

«Βόμβα» Παυλόπουλου: Αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή