ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Μαξίμου για να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο του Μαξίμου για να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποια σενάρια εξετάζουν στην κυβέρνηση προκειμένου να μην «χρεωθούν» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις πρόωρες εκλογές

Το σενάριο της πρόκλησης πρόωρων εκλογών από την ίδια την κυβέρνηση δεν φαίνεται να «πουλάει» αν και το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός δέχθηκε αρκετές εισηγήσεις από συμβούλους του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Σταμάτη μέσα στη Βουλή γίνεται αντιληπτό ότι προς το παρόν, κάτι τέτοιο, εγκαταλείπεται.

Άρα το Μαξίμου βάζει σε εφαρμογή το λεγόμενο planB το οποίο έχει όπως όλα δείχνουν και τη στήριξη των δανειστών (τρόικα και Βερολίνο). Στο planB σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ίδιοι οι δανειστές αφού βασικός στόχος είναι να καμφθεί η αντιδραστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να ξεπεραστεί ο σκόπελος με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αρχικό σχέδιο έλεγε να προκαλέσει ο ίδιος ο Σαμαράς τις εκλογές για να έχει νωπή τη λαϊκή εντολή για ένα νέο πακέτο διάσωσης. Το νέο σχέδιο προβλέπει να πετάξουν το μπαλάκι των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ… Το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, είναι απλό.

Πάνω σε αυτό τον καμβά που θέλει την κυβέρνηση να επιχειρεί να διατηρήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας τα επόμενα βήματα διαμορφώνονται ως εξής:

1. Το Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να βολιδοσκοπεί προσωπικότητες διεθνούς κύρους και εμβέλειας. Έλληνες καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό και που όπως πιστεύουν στο Μαξίμου θα είναι κοινής αποδοχής και θα είναι δύσκολη η οποιαδήποτε άρνηση στήριξης τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από το Μαξίμου διαρρέουν ονόματα προς εντυπωσιασμό, λέγοντας παράλληλα ότι «ο Σαμαράς θα προτείνει όνομα – έκπληξη που θα κάνει πάταγο!». Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι αμφίβολο αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τους οποίους βολιδοσκοπεί το Μαξίμου πρόκειται να δεχθούν μια τέτοια θέση που ουσιαστικά δεν έχει καμία αρμοδιότητα πλην της υπογραφής νομοσχεδίων.

2. Μαζί με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το πλάνο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, ειδικό ρόλο στην αποτροπή πρόωρων εκλογών αναμένεται να αναλάβουν και οι δανειστές. Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας της επιμήκυνσης του χρέους (κάτι που θα παρουσιαστεί ως σωτήρια λύση για τη χώρα αν και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κούρεμα), οι δανειστές θα προτείνουν και τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών για το οποίο θα ζητηθεί και η συναίνεση της αντιπολίτευσης και για να είμαστε πιο σαφείς, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Εδώ λοιπόν είναι το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων που πρόκειται να ζήσουμε το προσεχές Φθινόπωρο και μέχρι την Άνοιξη του 2015. Όπως ακριβώς έγινε και με την διακυβέρνηση Παπανδρέου όπου ο ΓΑΠ (με την καθοδήγηση των δανειστών) ζητούσε συνεχώς την συναίνεση Σαμαρά για την επίλυση του προβλήματος της χώρας, έτσι και ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο θα ζητήσουν την συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου - όπως θα ισχυριστούν - η χώρα να διαφύγει μια και καλή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Διότι μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία ότι το Φθινόπωρο θα επανέλθουν πάλι τα σενάρια άτακτης χρεοκοπίας και αποκλεισμού της χώρας από της αγορές κλπ κλπ.

Το πρόβλημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια με αποτέλεσμα ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός να μπορέσει να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος για την οδήγηση της χώρας σε εκλογές.

Άλλωστε το πιο σημαντικό ζήτημα στο συγκεκριμένο timing είναι ποιος θα χρεωθεί την πρόκληση των εκλογών. Το πιο εύκολο για Σαμαρά και Βενιζέλο είναι να ισχυριστούν: «Πάμε σε εκλογές διότι ο κ. Τσίπρας αρνείται να συναινέσει στη διάσωση της χώρας».

Δυστυχώς, το έργο το έχουμε ξαναδεί, όπως επίσης και τα αποτελέσματά του. Υπομονή λοιπόν διότι από Σεπτέμβρη προβλέπεται να… πέσουνε κορμιά.

Υ.Γ. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι παρά τα όσα λέγονται ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ γιατί δεν έχει τίποτα να δώσει, μάλλον πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ, αφού την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Έκθεση και θα υποσχεθεί ελαφρύνσεις σε συνεννόηση με το Βερολίνο. Είναι όλα μελετημένα. Η πολιτική είναι η τέχνη του… ανέφικτου. Κοινώς δίνεις ακόμα κι όταν δεν έχεις…

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς προς υπουργούς: Η κυβέρνηση δεν κάνει διακοπές

Επικίνδυνοι ή χρήσιμοι ηλίθιοι;