ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωθυπουργός άνευ... χαρτοφυλακίου ο Αντώνης Σαμαράς

Πρωθυπουργός άνευ... χαρτοφυλακίου ο Αντώνης Σαμαράς

Έχασε και την τελευταία του ευκαιρία να στείλει από εκεί που ήρθαν τα απάνθρωπα μέτρα της Τρόικας και να δώσει πνοή στους Έλληνες που υποφέρουν και ώθηση στην ελληνική οικονομία που ακόμα περιμένει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη

«Τίποτα με μπόλικο καθόλου». Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. Ένας πρωθυπουργός με φοβικά σύνδρομα που έχασε κάθε ευκαιρία να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να αποτινάξει τις απάνθρωπες εντολές των δανειστών μας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ασχολήθηκε με γενικόλογες ευχές περί ανάπτυξης χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η εμμονή του πρωθυπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας -ουσιαστικά- και συγκεκριμένα, μόνο τη μείωση στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% με ταυτόχρονη διατήρηση και των επιδομάτων θέρμανσης.

Όσοι περίμεναν φοροελαφρύνσεις μάλλον απογοητεύτηκαν αφού ο κ. Σαμαράς δεν ανακοίνωσε τίποτα ουσιαστικό και -χωρίς να το θέλει - άφησε να εννοηθεί πως για όλα θα περιμένει την έγκριση της τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά, ώστε να μην προκύψουν και πάλι «τρύπες» στον προϋπολογισμό, σε μείωση της υπερφορολόγησης, παραπέμποντας όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Αποφεύγοντας, δηλαδή να γνωστοποιήσει τον αριθμό των δόσεων για τα ληξηπρόθεσμα, καθώς -όπως είναι γνωστό- συμφωνία της τρόικας για την αύξησή τους σε 100 δεν υπάρχει. Και δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς δεν τόλμησε να πάρει πάνω του μια εξαγγελία που περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, αποδεικνύοντας ότι πάνω απ' όλα και απ' όλους η Ελλάδα βάζει τις... μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Και ας παραδέχτηκε ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέδωσε τίποτα, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα, ακόμα και στο περιβάλλον. Κάτι που φωνάζουμε χρόνια, αλλά ο ίδιος και οι υπόλοιποι κυβερνώντας έκαναν πως δεν άκουγαν. Απέναντι σε ένα «παγωμένο» ακροατήριο που ελάχιστες φορές χειροκρότησε τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι όποιοι τα έκαναν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ανακοίνωσε -γενικά- την αποκατάσταση και διόρθωση, αφού ούτε και εδώ υπάρχει ακόμα σύμφωνη γνώμη της τρόικας και με πολύ... κομψό τρόπο, ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση ενός φόρου που θυμίζουμε ότι ξεκίνησε ως έκτακτη εισφορά... Τι είπε ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς; Οτι ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει σύντομα ή αργά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, στους δήμους, ώστε να εισπράττουν και να αυτοσυντηρούνται, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Και είναι αλήθεια ότι σε αυτή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το χειροκρότημα ήταν τόσο παγωμένο που προκάλεσε τεράστια αίσθηση.

Επίσης γενικόλογη, ήταν η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά για την αποκατάσταση των μισθολογικών των ενστόλων, μέσω της δέσμευσής του για άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, αλλά με... αστερίσκους, που δεν τους ανέφερε, αλλά θα προκύψουν σίγουρα, μέσα από την μελέτη που αναμένει η κυβέρνηση.

Και... παγωμένη η αντίδραση από το ακροατήριο στις αναφορές του κ. Σαμαρά για τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η κυβερνητική πολιτική και η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση, διότι αρνήθηκε να υπερψηφίσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για... φθηνά (κατά τη δική του εκτίμηση) φάρμακα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «φώναζαν για δήθεν φθηνά φάρμακα, αλλά δεν ψήφισαν ούτε τη μείωση του κέρδους στη διακίνηση των φαρμάκων, ούτε τα γενόσημα, ούτε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

Δεν βρήκε, ούτε αυτή τη φορά, ο κ. Σαμαράς λίγες... λέξεις να πει για τα δεινά που έχει προκαλέσει στον Ελληνα η πολιτική υγείας που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια...

Το πιο θερμό χειροκρότημα, πάντως, ο κ. Σαμαράς το εξασφάλισε στην αναφορά του - επίθεση - προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, για την παρουσία ή μη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ: «Ποιος θα απαντούσε στον κ. Ερντογάν χθες, αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, ότι υπάρχει μια μόνο Κύπρος» είπε και προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα όλων των προσκεκλημένων. «Αναμάρτητοι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν αδιόρθωτοι. Αθεράπευτα αδιόρθωτοι του λαϊκισμού που μας κουνούν το χέρι από πάνω...» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξέχασε να αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα, 1.5 εκ. άνεργοι και τα 2/3 των Ελλήνων που ζουν ή θα ζήσουν πολύ πολύ σύντομα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για όλους αυτούς, καμία αναφορά. Καμία αναφορά, καμία πραγματική εξαγγελία. Πάνω απ' όλα, για τον Πρωθυπουργό η...πιστοποίηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Πάνω απ' όλα για τον Πρωθυπουργό η... ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίχως καμία απολύτως αναφορά στην «ανακεφαλαιοποίηση» των οικογενειακών προϋπολογισμών και της οριστικής διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν, λόγω κρίσης, να ανταποκριθούν στα κόκκινα δάνεια. Πάνω απ' όλα για τον Πρωθυπουργό η... αξιοποίηση στην περιουσία του δημοσίου, οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν αρχίσει να... ωριμάζουν, αλλά μέσω του ξεπουλήματος λιμανιών, αεροδρομίων και όχι μόνο... Πάνω απ' όλα για τον Πρωθυπουργό τα... κλαδικά προγράμματα για την ανάπτυξη που χρόνια ακούμε και χρόνια δεν βλέπουμε. Μα πιο πάνω απ' όλα τα προηγούμενα για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, η εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων και των απαιτήσεων της κ. Μέρκελ. Αυτών που αποδεδειγμένα και με τη δημόσια παραδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού πλέον, όπως σήμερα καταγράφηκε στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα που με σθένος ο ίδιος και οι συνεργάτες του μας ανακοίνωναν σε προηγούμενες ομιλίες τους.

Μη έχοντας κάτι άλλο να πει ο κ. Σαμαράς αναλώθηκε για άλλη μια φορά στην κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε και για την στάση που κράτησε στο θέμα της πολιτικής του φαρμάκου. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως μέγα επίτευγμα τις μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη οι οποίες συνέτριψαν τον ελληνικό λαό. Παράλληλα εκτός από την μανία καταδιώξεως την οποία βιώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε και επικοινωνιακά τον τάφο της Αμφίπολης για το θέμα της Μακεδονίας, σημείο εις το οποίο κατάφερε να αποσπάσει χειροκροτήματα.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Αστακός» η ΔΕΘ

Τι έλεγε ο Σαμαράς στις προηγούμενες ΔΕΘ

Αποδοκιμάστηκε έντονα ο Χαρδούβελης

ΔΕΘ 2014: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ

ΔΕΘ: Οι συμβολικές επισκέψεις του Σαμαρά

Παρών ο Καραμανλής στην ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ