ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμάλ Αλαμουντίν: Στο διεθνές δικαστήριο για την επιστροφή των Γλυπτών

Αμάλ Αλαμουντίν: Στο διεθνές δικαστήριο για την επιστροφή των Γλυπτών

Πιστεύει ότι αν το θέμα φτάσει σε ένα διεθνές δικαστήριο θα αποκτήσει δυναμική – Επιφυλακτικός ο υπουργός Πολιτισμού με την νομική άποψη.

Πρόταση να προσφύγει η ελληνική κυβέρνηση σε διεθνές δικαστήριο, για να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων η νομική ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Η συγκεκριμένη νομική ομάδα πιστεύει ότι αν το θέμα φτάσει σε ένα διεθνές δικαστήριο θα αποκτήσει δυναμική» δήλωσε στα «Νέα» ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή είναι μία καθαρά νομική άποψη και πως το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο.

«Πριν αποφασίσουμε την επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ζητήματα που σχετίζονται την εξωτερική πολιτική, τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές ακόμη παραμέτρους. Προσωπικά όμως δεν έχω πειστεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό, αλλά ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω της UNESCO» τόνισε.

Εξάλλου, μία δήλωση με ιδιαίτερο νόημα ήταν αυτή του νομικού κ. Νόρμαν Πάλμερ, ο οποίος χθες, με το πέρας της συνάντησης, έκανε καθ' οδόν προς το ασανσέρ την εξής λιτή αλλά ουσιαστική δήλωση: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία συναινετική λύση, διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν νέες εναλλακτικές...».

Πρόταση ΔΣΑ για ειδική επιστημονική επιτροπή

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, με την οποία προτείνει να συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα συνδράμει την προσπάθεια της Πολιτείας, για την, διά της νομικής οδού, διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην επιτροπή αυτή, «η οποία θα επέχει θέση νομικού παραστάτη των πολιτειακών οργάνων» ο ΔΣΑ προτείνει «να συμμετέχουν και να προσφέρουν εθελοντικώς τις υπηρεσίες τους, Έλληνες νομικοί ειδήμονες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα συμβάλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στη διεκδίκηση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».

Στον Σαμαρά η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ

Μετά την πρώτη επαφή με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ και οι επιφανείς Βρετανοί νομικοί Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρα, για το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11. 30 το πρωί.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 13:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημ. Παντερμαλή.

Στις 13:30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί να γευματίσουν στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Διαβάστε επίσης:

Στον πρωθυπουργό σήμερα η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ

Το δώρο του Σαμαρά στην Αλαμουντίν