ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας Χαρδούβελης: Ζητώ συναίνεση και σταθερότητα

Γκίκας Χαρδούβελης: Ζητώ συναίνεση και σταθερότητα

Συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι «δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο.

Κατά τον ίδιο, «η πολιτική αστάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι εθνικά επιζήμια».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα "Real" και αναφερόμενος στα αποτελέσματα των stress tests, που ανακοινώνονται στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν αναμένει τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δείξουν «μεγάλες εκπλήξεις» για τις ελληνικές τράπεζες.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα αποτελέσματα, πιστεύω όμως πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις», λέει ο κ. Χαρδούβελης στη συνέντευξή του. «Εάν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, νομίζω πως θα μπορέσουν να τα αντλήσουν σχετικά εύκολα από την αγορά».

Για το κλίμα στις αγορές που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών το αποδίδει στο ότι « Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μας με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας. Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη τελευταία και πάντοτε προεξοφλείται αρνητικά από τις αγορές. Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν».

Η εκτίμηση του κ. Χαρδούβελη για την «διατηρήσιμη» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει «όταν φτάσουμε την κατηγορία ΒΒΒ θα είμαστε σχετικά ασφαλείς. Αυτό πιστεύω ότι δεν θα αργήσει, διότι θα συνδυαστεί με την ανάκαμψη της οικονομίας».

Για τα όσα ακούγονται σε ότι αφορά στο χρέος ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει» και προσθέτει «Πρέπει πρώτα να κλείσει θετικά η αξιόλογηση που ξεκίνησε, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

Για την σχέση του με τον Γιάννη Στουρνάρα

Ως «κουτσομπολιά» και «παραπολιτική φιλολογία» την οποία «αδυνατώ να παρακολουθήσω», χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών τα όσα ακούγονται και γράφονται για τα περί καπελώματος από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρα αλλά και «Τρόικα» του Μαξίμου.

«Εχω μια εξαιρετική, ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση και συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Αν υπήρχε έλλειψης εμπιστοσύνης ή ''χημείας''-όπως κάποιοι σκοπίμως αναπαράγουν για δικούς τους λόγους- θα το είχα αντιληφθεί. Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Σαμαράς με τους ρυθμούς που δουλεύει, την ιδιοσυγκρασίατου και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, επίσης δεν ασχολείται με την παραπολιτική φιλολογία».

Για τη σχέση του με τον Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Χαρδούβελης λέει ότι η σχέση του με τον «φίλο μου Γιάννη Στουρνάρα» είναι «παλαιά και σταθερή». «Εκτιμώ την προσπάθεια που έκανε να μην εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Με άγριες διαθέσεις έρχεται στην Αθήνα η τρόικα

Δημόσιο: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και ποιοι μειώσεις στο μισθό τους