ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δανειστές «παίζουν» με τον Σαμαρά!

Οι δανειστές «παίζουν» με τον Σαμαρά!

Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το απόγευμα-Ποιες είναι οι παράλογες απαιτήσεις της τρόικας-Τι άλλαξε μετά το αίτημα για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο – Οι δανειστές μάς «χορεύουν στο ταψί» και ο Σαμαράς εκφράζει με διαρροές τη δυσφορία του

Με έκτακτες συσκέψεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει τα ανοιχτά θέματα έναντι της τρόικας, με τις εκκρεμότητες να ξεπερνούν τις 600!

Μπορεί στην πλειοψηφία τους να μην είναι σημαντικές, ωστόσο η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά το "φιάσκο" με την πρόταση για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ.

Η τρόικα που άδειασε (χωρίς εισαγωγικά) την κυβέρνηση φέρεται να γυρίζει «αγριεμένη», απαντώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει νέο μνημόνιο από το 2015, με την προληπτική γραμμή πίστωσης μέσω του ESM που η ίδια προτείνει.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη (22/10/2014) οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά έχουν φροντίσει να μεταφέρουν στα… φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τη δυσφορία του πρωθυπουργού τόσο για τη στάση της τρόικας, όσο και για τους υπουργούς του τους οποίους ο Σαμαράς φέρεται – ούτε λίγο, ούτε πολύ – να αποκαλεί «ανίκανους»!

Φέρνουν «μπροστά» όλα τα «καυτά» θέματα!

Και ενώ κυβέρνηση και τρόικα είχαν συμφωνήσει να μην άνοιξαν τα θέματα "αγκάθια" πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν άνοιγμα:

* ασφαλιστικού που νομοτελειακά όπως έχουν τα πράγματα, θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων

* απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

* εργασιακά και συνδικαλιστικός νόμος

* νέο ειδικό μισθολόγιο στο Δημόσιο

Επίσης, θεωρείται βέβαιο πλέον, ότι η τρόικα θα επιμείνει στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα είναι 2 δισ. ευρώ την ώρα που η κυβέρνηση κατεβάζει την " τρύπα" στα 900 εκατ. ευρώ.

Εννοείται πως για τα "κόκκινα" δάνεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ επιβάλλεται να δουν τι θα γίνει και με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία!

Τι άλλαξε μετά το αίτημα εξόδου;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύει την πολυσυζητημένη τις τελευταίες μέρες, προληπτική γραμμή πίστωσης μέσω του ESM.

Η κυβέρνηση όμως, αρνείται νέο μνημόνιο για ευνόητους λόγους, καθώς:

α) θα έπεφτε κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις,
β) θα κινδύνευε να μην περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο και η γραμμή χρηματοδότησης,
γ) δεν θα μάζευε τα "κουκιά" για την Προεδρία της Δημοκρατίας,
δ) θα έκλεινε κάθε παράθυρο διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι δανειστές θα ζητούσαν και υπογραφή Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το ίδιο έγινε και στο προηγούμενο μνημόνιο με τον Σαμαρά), κάτι που η Κουμουνδούρου θα απέρριπτε και οι εκλογές θα ήταν σίγουρες με αποδυναμωμένη την κυβέρνηση.

Έτσι, οι δανειστές εκτιμούν πλέον, ότι πριν τελειώσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους, ασχέτως του τι θα γίνει τελικά το 2015, θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει ότι τα κρίσιμα ζητήματα που καθυστερούν συνεχώς, θα είναι νόμοι του κράτους, αφού αφορούν το μνημόνιο που λήγει!

Θυμίζουμε, ότι για πολιτικούς - κομματικούς λόγους, υπήρχε μια άτυπη συμφωνία για να πάνε τα νομοσχέδια... στις καθυστερήσεις, μετά την προεδρική εκλογή και με πρόφαση την έξοδο από το μνημόνιο όπως το ξέρουμε σήμερα, να μας πλάσαραν τα πάντα με άλλο όνομα και αιτιολογία ότι τα πάντα είναι μια "γέφυρα" για να βγούμε ασφαλείς στις διεθνείς αγορές και να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα δεν θα "ξανακυλήσει".

Γι' αυτό άλλωστε και το νέο δάνειο το ονομάζουν πίστωση... προληπτική!

Διαβάστε επίσης:

Παντελώς ανίκανη η κυβέρνηση!