ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Ιστορική απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κουρουμπλής: Ιστορική απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας σχετικά με το αίτημα πολιτών της χώρας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος για εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ιστορική αυτή απόφαση, που ουσιαστικά ανατρέπει αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με το σκεπτικό ότι το επιχείρημα της ετεροδικίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε περίπτωση εγκλημάτων πολέμου, οφείλει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα.

Η γενναία αυτή απόφαση πρέπει να συμβάλει στην υπέρβαση των όποιων δισταγμών και επιφυλάξεων εκδηλώνονται ακόμη και σήμερα από θεσμούς της ελληνικής πολιτείας», ανέφερε.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία ανοίγει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο εκχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ