ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Νησίδα ασφαλείας η Ελλάδα

Σαμαράς: Νησίδα ασφαλείας η Ελλάδα

Μεσογειακό διάλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Συρία, Ιράκ πρότεινε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα βγαίνει από τη μακροχρόνια κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και το ΝΑΤΟ καλείται να ανταποκριθεί.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.

Σχετικές ειδήσεις