ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,3%

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,3%

Ξεκάθαρο είναι πλέον το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παγιώνει και να διευρύνει τη διαφορά.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Rassγια την ιστοσελίδα iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με 5,3%. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι, ενώ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής μειώνονται.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,4% έναντι 21,1% της Νέας Δημοκρατίας και ακολουθούν: Το Ποτάμι με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα και στην παράσταση νίκης αφού το 72,2 των ερωτηθέντων θεωρούν πως αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν πρώτο κόμμα. Όμως, το 64,7% αμφισβητεί την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει!

Ωστόσο, το 43,5% δηλώνει πως φοβάται το ενδεχόμενο να είναι επόμενος πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αντίθετα ελπίδα δίνει στο 28,9% των ερωτηθέντων.

Το 65,5% των πολιτών θεωρεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από το ευρώ, ενώ το 62,9% πιστεύει πως δεν θα συγκρουστεί με τα "συμφέροντα" ούτε και θα πατάξει τη διαπλοκή.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα, ο πρωθυπουργός προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 35,2% έναντι 27,9%!

Οι πολίτες όμως δεν εμπιστεύονται και την κυβέρνηση ή τον Αντώνη Σαμαρά. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών (86,9%) που στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση και τονίζουν πως δεν έχει δικαίωμα να θριαμβολογεί για την οικονομία! Επίσης, το 50,6% δεν θα έδινε ούτε δεύτερη ευκαιρία στον Σαμαρά ούτε και πρώτη στον Τσίπρα.

Οι πολίτες είναι διχασμένοι ως προς τις πρόωρες εκλογές. Το 47,3% θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό αλλά 46,1% θέλει προσφυγή στις κάλπες. Όμως, το 51,6% δηλώνει πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει από την παρούσα Βουλή, αντίθετα με το 40,7%.

Παράλληλα η έρευνα αποκαλύπτει πως οι πολίτες προτιμούν τις πολυκομματικές κυβερνήσεις: σε ποσοστό 37,9% με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ (32,4% υπέρ), το ΚΚΕ (31,6% υπέρ), τη ΔΗΜΑΡ (26,4% υπέρ), το Ποτάμι (18,8%) ή το ΠΑΣΟΚ (11%), ενώ το 25,9% προτιμά κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή: του ΠΑΣΟΚ (49,5% υπέρ), Το Ποτάμι (32,8% υπέρ) ή του ΣΥΡΙΖΑ (21,9% υπέρ).

Σχετικές ειδήσεις