ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας Χαρδούβελης: «Tο ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς, θα είναι παρατηρητής»

Γκίκας Χαρδούβελης: «Tο ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς, θα είναι παρατηρητής»

Για μια περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, έκανε λόγο απόψε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

«H πολιτική της κυβέρνησης παραμένει "έξοδος από το μνημόνιο". Δεν θα μας τραβούν από το αυτί από την 1η Ιανουαρίου. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε. Θα έχουμε μία νέα σχέση με τους Ευρωπαίους. Θα είναι μία διαφορετική σχέση που θα είναι αντιληπτή και στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Η νέα σχέση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς θα είναι παρατηρητής».

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «ελπίζουμε πριν από τη προεδρική εκλογή να έχουμε τη συμφωνία για το Μνημόνιο και το χρέος. Θα το θέλαμε. Αλλά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Είναι δύο αυτοί που χορεύουν ταγκό. Ίσως και τρεις».

Σχετικά με την ημερομηνία επανόδου της τρόικας, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «όπου να’ναι έρχονται, ελπίζω σε μερικές ημέρες. Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μαζί τους. Καμία κόντρα δεν υπάρχει, είναι πολύ αγαστή η σχέση. Τώρα οι δανειστές είναι πιο κοντά στα χνώτα μας. Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι για τις λεπτομέρειες, για το πώς θα τελειώσει το Μνημόνιο, αλλά για τη μορφή που θα έχει την επόμενη ημέρα». Επισήμανε δε, ότι «η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα. Είναι άλλο η μετά προγράμματος αξιολόγηση και άλλο η αξιολόγηση εντός προγράμματος».

Σχετικές ειδήσεις