ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Νέα τείχη έχουν υψωθεί στην Ευρώπη

Μπακογιάννη: Νέα τείχη έχουν υψωθεί στην Ευρώπη

«Η ευφορία από την μετάβαση που ακολούθησε την επανένωση της Ευρώπης αμαυρώνεται τώρα από την οδύνη των λαών, όπως οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι, που ακολούθησε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για την 25η επέτειο από την Πτώση του Τείχους.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η ίδια η κρίση έχει αναδείξει τη θεμελιώδη αδυναμία της Ευρωζώνης, το γεγονός δηλαδή ότι προχώρησε σε δημοσιονομική και νομισματική ένωση χωρίς να ολοκληρώσει την οικονομική ένωσή της.

Στην Ευρώπη «έχουν ήδη υψωθεί νέα τείχη και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται εν πολλοίς ανίκανη να αρθεί στο ύψος των προκλήσεων», σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα «Υπάρχει κίνδυνος για νέα τείχη στην Ευρώπη;», στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου του Ινστιτούτου για την Πολιτιστική Διπλωματία του Βερολίνου, το οποίο διοργανώνεται παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την Πτώση του Τείχους.

Έκανε δε λόγο για την ανάγκη το «τείχος της Λευκωσίας» να πάψει να είναι η τελευταία διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη.

«Το φάρμακο που επελέγη για την θεραπεία των προβλημάτων των χτυπημένων από την κρίση χωρών είχε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», συνέχισε η πρώην υπουργός και αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, στην συρρίκνωση του ΑΕΠ και των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άνοδο εξτρεμιστικών και/ή ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την ήπειρο και όχι μόνο στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η παλιά ΕΕ διχάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, από διαχωριστικές γραμμές οι οποίες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική και προπάντων την ψυχική ενότητα μεταξύ Βορρά-Νότου, Κέντρου και Περιφέρειας», υπογράμμισε και έκανε λόγο για χαλάρωση του γαλλογερμανικού πυρήνα, με την οικονομική εξασθένιση της Γαλλίας και την παράλληλη ανάδειξη της Γερμανίας ως σχεδόν μοναδικής «υπερ-μηχανής» της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις