ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Παρίσι...

Μετά από περίπου 10 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.

Στην Βίλα Σαΐντ στο Παρίσι, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά χάσμα μεταξύ τους – κυρίως όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό – με αποτέλεσμα να χάνονται οι ελπίδες για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 8 Δεκεμβρίου.

Εκτός του δημοσιονομικού κενού, μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί και το ασφαλιστικό.

Οι δανσιτές εξετάζουν ευρώ ευρώ τον προϋπολογισμό του 2015 και ζητούν σε έντονο ύφος νέα μέτρα ύψους 2 δισ. Ευρώ για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.

Καμία σύγκλιση δεν υπήρξε σε σχέση με το υπολογιζόμενο ύψος της ανάπτυξης, καθώς μας καλούνε να ξεχάσουμε το 2,9% (ήδη ο ΟΟΣΑ το κατέβασε χθες με ανακοίνωσή του στο 2,3% στην καλύτερη των περιπτώσεων), ούτε και στο ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και για τις απολύσεις στο δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο. Η συζήτηση με τον Κ. Μητσοτάκη διεξήχθη βεβαίως σε σαφώς καλύτερο κλίμα από ότι αυτή για τα δημοσιονομικά ή αυτή που ακολούθησε με τον Γ. Βρούτση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν.

Σήμερα θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα διαρθρωτικά όπου τουλάχιστον στα συνδικαλιστικά η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει το 50+1% για την κήρυξη απεργίας, το lockout και την αναθεώρηση των συνδικαλιστικών αδειών. Η ομαδικές απολύσει όμως παραμένουν αγκάθι μαζί με τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων για το άνοιγμα των αγορών, προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών.

Σχετικές ειδήσεις