ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΚΑ: Ψάχνει λύση διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων

ΥΠΕΚΑ: Ψάχνει λύση διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Λύση για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια όλων των αστικών κέντρων της χώρας και ιδιαίτερα της Αθήνας, αναζητά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με στόχο να θεσπιστεί νόμος ώστε περνάνε στο Δημόσιο.

Tης Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΚΑ ήδη επεξεργάστηκε Σχέδιο Νόμου, το οποίο προέκυψε μετά από ενδελεχή μελέτη από κοινή Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου και του Δήμου Αθηναίων και Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον καθ. Ν. Τριανταφυλλόπουλο, του Ιδρύματος Ωνάση (ΚΙΑΣΩ). Το σχέδιο νόμου θα θεσμοθετεί τη δυνατότητα επέμβασης εκ μέρους του Δημοσίου ή των κατά τόπους Δήμων σε κτίρια εγκαταλελειμμένα ή κενά.

Με επιστολή του καλεί σε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014 στο ΥΠΕΚΑ τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπουργού ΠΕΚΑ είναι η εξεύρεση λύσης μέσω της κάλυψης του νομοθετικού κενού για τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία:

«Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κτιρίων έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα των κέντρων των πόλεων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα στην Αθήνα ένα από τα βασικότερα προβλήματα του κέντρου της είναι τα εγκαταλελειμμένα ή κενά κτίρια που οδηγεί σε απομάκρυνση κατοίκων ή και δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση κι εγκληματικότητα.

Το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ σε σχέση με το θέμα, επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανού αστικού ιστού στις πόλεις που υπάρχουν προβλήματα.

Σχετικές ειδήσεις