ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος ψάχνει… έξοδο διαφυγής

Ο Βενιζέλος ψάχνει… έξοδο διαφυγής

Στα αδιέξοδά τους οι κυβερνητικοί συνεταίροι ψάχνουν απεγνωσμένα για οδούς διαφυγής και περιορισμού της επαπειλούμενης συντριβής τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, όπως σας έχουμε ενημερώσει έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, από πρόωρες εκλογές με δικιά τους πρωτοβουλία, μέχρι «συντεταγμένη πορεία» προς εκλογές μέσω της επίσπευσης των ψηφοφοριών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτά σε ό,τι αφορά στην κοινή τους πορεία.

Διότι πέραν αυτών και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αναζητούν εναγωνίως και «λύσεις» που δεν περιέχουν αναγκαστικά ένα κοινό βηματισμό. Και αυτά θα εντείνονται, όσο πλησιάζουμε προς κρίσιμες, οριακές εξελίξεις.

Για παράδειγμα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ενημερωθεί για τα ποιοτικά στοιχεία πολλών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία όταν οι εκλογές θα προκηρυχτούν τότε ψηφοφόροι οι οποίοι δεν θα θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό, μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης που –όπως όλα δείχνουν- θα κυριαρχήσει, θα φύγουν απ’ το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΠΑΡ και θα ψηφίσουν Ν.Δ.!

Κάτι δηλαδή που έκανε ο Πάγκαλος, στις ευρωεκλογές κατά δική του ομολογία. Ψήφισε δηλαδή Ν.Δ. για να μην είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί περισσότερο στις εθνικές εκλογές, όπου εξάλλου το διακύβευμα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η εξουσία.

Άλλωστε η σημερινή διαφοροποίηση των δυο ανδρών μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Βενιζέλος έκανε το πρώτο βήμα και άφησε να εννοηθεί από την Ελβετία όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ότι απαιτείται η δύναμη του λαού για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Να υπάρχει δηλαδή νωπή λαϊκή εντολή. Αμέσως μετά τον διέψευσε ο Σαμαράς λέγοντας από τη Βουλή σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει κατά νου εκλογές.

Ακριβώς για να αποτραπούν ή έστω να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα, ορισμένοι συνεργάτες του Βενιζέλου του εισηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες να αρχίσει να αποστασιοποιείται απ’ την συγκυβέρνηση με προοπτική μιας «ηρωικής εξόδου», που θα εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούμενο απ’ τη Ν.Δ. και το Σαμαρά!

Διότι, όπως έχουν εξηγήσει αναλυτές ερευνών στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αυτές οι διαρροές που πιθανά θα γίνουν απευθείας προς τη Ν.Δ. στις εκλογές έχουν ως αφετηρία και το ότι τα δύο κόμματα εμφανίζονται να έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις, να μην διαφοροποιούνται ούτε ελάχιστα.

Οι πληροφορίες μας είναι απολύτως έγκυρες, για την εισήγηση που έχει γίνει στο Βενιζέλο.

Το πρόβλημα είναι, ότι πλέον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με τον πρωθυπουργό τόσο, που θα είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθεί με πειστικό τρόπο…
Εκτός κι αν επικρατήσει η ανάγκη της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, οπότε…

Σχετικές ειδήσεις