ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» Σούρλα στην αδιαφάνεια των «καναλαρχών»

«Φρένο» Σούρλα στην αδιαφάνεια των «καναλαρχών»

Για ανομία και αδιαφάνεια στις άδειες των καναλαρχών κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Στην εκδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς με θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«"Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να τεθεί τέρμα στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης", όπως συγκεκριμένα αναφέρει στο πόρισμά της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να γίνει σεβαστή η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε μεταξύ άλλων ότι: "Η ίδρυση και λειτουργία παρανόμως, τηλεοπτικών σταθμών, αντίκειται στο Σύνταγμα από το οποίο απορρέει υποχρέωση για την πιστή εφαρμογή των Νόμων και της Αρχής της Ισότητας".

"Να τεθεί τέρμα σε μια εικοσάχρονη εκκρεμότητα –παγκόσμια πρωτοτυπία- σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών", όπως επισήμανε, σε συνάντηση που είχαμε προ έτους, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος».

Δεν είναι δυνατόν να εμπεδώσουμε τη Διαφάνεια στους πολίτες, τόνισε ο Γ. Σούρλας, και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της στη δημόσια ζωή, όταν στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ):

• Δεν λειτουργεί το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας των Μ.Μ.Ε., που διασφαλίζει τη νομιμότητά τους,

• Δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, λόγω του ότι εδώ και δεκαεννέα χρόνια δεν εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών!

• Δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και πολλά άλλα.

Επιτέλους πρέπει να τεθεί τέρμα σε όλες αυτές τις εκκρεμότητες, να επουλωθούν οι χαίνουσες πληγές της ανομίας και της αδιαφάνειας στα Μ.Μ.Ε.

Πέρα από τις φιλοσοφικές αναλύσεις και αναζητήσεις, πρέπει να «θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπο των ήλων», για την πάταξη της διαπλοκής και την εμπέδωση της διαφάνειας.

Σχετικές ειδήσεις