ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα θα κριθούν στην πρώτη ψηφοφορία

Όλα θα κριθούν στην πρώτη ψηφοφορία

Αν και οι περισσότεροι περιμένουν την τρίτη ψηφοφορία, όπου χρειάζονται 180 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι όλα θα κριθούν στην πρώτη ψηφοφορία

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Εάν το απόγευμα της Τετάρτης καταγραφεί μια διαφορά άνω των 10 βουλευτών από το «μαγικό» αριθμό 180, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Διότι θα πρέπει να δικαιολογήσουν δέκα και περισσότεροι βουλευτές το λόγο που από «όχι» (δηλαδή «παρών) στην πρώτη ψηφοφορία, μεταπηδούν στο «ναι» στη δεύτερη και την τρίτη.

Ήδη ο κ. Βασίλης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει γνώμη μετά την πρώτη ψηφοφορία, όπου θα πει «παρών», καθώς αναμένει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Τι μπορεί να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής; Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της έτσι κι αλλιώς έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες μετά την «πρωτοβουλία» Σαμαρά που καταβύθισε το χρηματιστήριο κι επέστρεψε την Ελλάδα σε μόλις δυο ώρες στην κατάσταση του Ιουνίου 2012. Είναι σημαντικό, συνεπώς, ο κ. Οικονόμου να διευκρινίσει τι ακριβώς περιμένει από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να γίνει κατανοητή η ενδεχόμενη αλλαγή της ψήφου του στη δεύτερη και ή την τρίτη ψηφοφορία.
Πέραν του κ. Οικονόμου, θα πρέπει να βρουν αντίστοιχα πολιτικά επιχειρήματα κι άλλοι δέκα βουλευτές. Εύκολο; Καθόλου, αν επιστρατευθεί η κοινή λογική. Αλλά, σώφρον είναι να αναμένουμε τις όποιες εξηγήσεις δώσει ο όποιος βουλευτής αλλάξει γνώμη από τη μια ψηφοφορία στην άλλη.
Πράγματι, οι οπαδοί της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, ευφυώς αναφέρουν ότι σκοπίμως ο νομοθέτης προέβλεψε τρεις ψηφοφορίες, ώστε ένα δοθεί ο χρόνος στους εκλέκτορες- βουλευτές να αναλογιστούν το σωστό και να πράξουν ανάλογα σε καθεμιά ψηφοφορία ξεχωριστά.
Εξίσου εύλογη, αλλά και αναγκαία, ωστόσο, είναι η ανάγκη της κοινωνίας, των πολιτών, του εκλογικού σώματος, να υπάρξει σοβαρή και τεκμηριωμένη εξήγηση της τυχόν μεταβολής γνώμης ενός εκάστου βουλευτού που μεταβάλλει γνώμη και ψήφο. Όσο ελεύθερος είναι ο βουλευτής να αλλάξει γνώμη και ψήφο ανάμεσα στις ψηφοφορίες, άλλο τόσο είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει πειστικά στην κοινή γνώμη τις αιτίες της αλλαγής στάσης εκ μέρους του.
Συνεπώς, εάν η πρώτη ψηφοφορία καταγράψει θετικές ψήφους κάτω από 170, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Σχετικές ειδήσεις