ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Οδηγούμαστε ολοταχώς σε εκλογές

Λαφαζάνης: Οδηγούμαστε ολοταχώς σε εκλογές

Την εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές μετά το χθεσινό (17/12/2014) αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για Βατερλό για την κυβέρνηση και για τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κ. Σταύρο Δήμα.

«Ο κ. Δήμας είναι αδύνατον πλέον να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» εκτιμά ο κ. Λαφαζάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το παρασκήνιο αυτές τις ημέρες οργιάζει και ίσως τα "μαγειρεία" μεθοδεύουν διάφορες επικοινωνιακές τακτικές για να αποφύγουν το ‘’μοιραίο’’ για αυτούς, την εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα το καταφέρουν. Το «160» κόβει τα πόδια σε όλα αυτά τα σενάρια. Δεν θα έχουν καμία τύχη. Η χώρα οδεύει ταχύτατα σε εκλογές».

Παράλληλα, εκτιμά ότι «το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι άσχετο με το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Κυρίως δεν είναι καθόλου άσχετο με τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πέρα και έξω από δημοσκοπικά ευρήματα θέλει με συντριπτική πλειοψηφία μια μεγάλη, προοδευτική ανατροπή. Αυτή την αλλαγή, την προοδευτική ανατροπή, την αντιπροσωπεύει εκ των πραγμάτων σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση και η δέσμευσή μας είναι ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Και αυτή τη δέσμευση εμείς θα την τηρήσουμε στο ακέραιο».

Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


-Κύριε Λαφαζάνη πώς είδατε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν μια ψυχρολουσία για το κυβερνητικό μπλοκ. Ένα Βατερλό για την κυβέρνηση και για τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κ. Σταύρο Δήμα. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας προδιέγραψε και το τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Δήμας είναι αδύνατον πλέον να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


-Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών;

-Η κυβέρνηση υπέστη μια πολύ μεγάλη, βαρύτατη πολιτική ήττα.


-Το λέτε αυτό γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση περίμενε κάτι παραπάνω;

-Η κυβέρνηση όντως πίστευε ότι θα συγκέντρωνε περισσότερες ψήφους. Κυβερνητικοί κύκλοι όλες τις προηγούμενες ημέρες διέρρεαν ονόματα που θα ψήφιζαν δήθεν τον κ. Δήμα, τα οποία τους διέψευσαν οικτρά. Το αποτέλεσμα αυτό δεν άσχετο με το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα . Κυρίως δεν είναι καθόλου άσχετο με τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πέρα και έξω από δημοσκοπικά ευρήματα θέλει με συντριπτική πλειοψηφία μια μεγάλη, προοδευτική ανατροπή.


-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως κύριε Λαφαζάνη ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές..

-Δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτή την ώρα τα δημοσκοπικά ευρήματα. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά δεν νομίζω ότι ανταποκρίνονται στα πραγματικά ρεύματα που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία. Με την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες και σε απρόσιτα λαϊκά μέρη για πολιτικούς, αυτό που βλέπω είναι μια διάθεση, μια πολύ έντονη επιθυμία, που παίρνει τη μορφή κύματος θα έλεγα, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ο κόσμος διψάει για να αλλάξουν τα πράγματα. Θέλει μια μεγάλη τομή στην πορεία της χώρας, θέλει να εφαρμοστεί ένα καινούργιο πολιτικό πρόγραμμα, να γίνει μια νέα προσπάθεια για να αλλάξουμε σελίδα. Αυτή την αλλαγή, την προοδευτική ανατροπή την αντιπροσωπεύει εκ των πραγμάτων σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το ρεύμα, αυτές οι διαθέσεις της κοινωνίας, προκάλεσαν και αυτή την κυβερνητική πανωλεθρία στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


-Βλέπετε σύντομα εκλογές; Και το ρωτώ αυτό γιατί ακούγονται κάποια σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για συναινετική εκλογή Προέδρου με ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015;

-Είναι γεγονός ότι το παρασκήνιο αυτές τις ημέρες οργιάζει και ίσως τα «μαγειρεία» μεθοδεύουν διάφορες επικοινωνιακές τακτικές για να αποφύγουν το «μοιραίο» για αυτούς, την εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα το καταφέρουν. Το «160» κόβει τα πόδια σε όλα αυτά τα σενάρια. Δεν θα έχουν καμία τύχη. Η χώρα οδεύει ταχύτατα σε εκλογές. Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να επιλέξει ανατροπή.


-Βλέπουμε πάντως κ. Λαφαζάνη ένα κύμα διεθνών πιέσεων, κυρίως από γερμανικής πλευράς, που δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσετε αυτό το κλίμα που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα;

-Η Γερμανία κατ` αρχάς δεν είναι μόνο η Μέρκελ, δεν είναι μόνο ο κυβερνητικός συνασπισμός. Γερμανία είναι και ο γερμανικός λαός, οι γερμανοί εργαζόμενοι, οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις.

Όλοι αυτοί δοκιμάζονται από τις ασκούμενες γερμανικές αυτοκρατορικές επιλογές. Άρα δεν θεωρώ ότι οι επεμβάσεις που γίνονται στα εσωτερικά της χώρας μας από την κατεστημένη γερμανική πλευρά, αλλά και από τα κατεστημένα της ΕΕ και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ότι εκφράζουν και τον γερμανικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης, που καταδικάζουν τις επεμβατικές λογικές στα εσωτερικά χωρών και λαών. Καταδικάζουν τις επιλογές που υπονομεύουν τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και τις κυρίαρχες θελήσεις των λαών.


-Οι πιέσεις έχουν στόχο την παράταση των μνημονίων ανεξάρτητα αν θα υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα αντιμετωπίσετε τις πιέσεις αυτές;

-Η θέση και η δέσμευσή μας είναι ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Και αυτή τη δέσμευση εμείς θα την τηρήσουμε στο ακέραιο.-

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις