ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική εκλογών από όλους

Στρατηγική εκλογών από όλους

Σαφή δείγματα ότι το σύνολο των μηχανισμών σε όλους τους κεντρικούς πολιτικούς φορείς, ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις επικείμενες εκλογές, δίνουν οι πληροφορίες για τις διεργασίες σχετικά με κινητοποιήσεις μελών και βολιδοσκοπήσεις υποψηφίων.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Στα δείγματα είναι και η βιασύνη δημιουργίας νέων κομμάτων. Παράλληλα, ακόμη και όσοι εργάζονται για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, δεν παραβλέπουν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.

Ήδη σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα δεοντολογίας, επικοινωνίας και ψηφοδελτίων σε κλειστές συσκέψεις, αν και η ατζέντα τους κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους.

Στην κυβέρνηση, βροχή τροπολογιών και νόμων δρομολογούνται πριν την προκήρυξη, σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια διάσωσης της συγκυβέρνησης και δεν στέρξουν οι έσχατες προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας – ειδικού σκοπού για να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

karta 1

Παράλληλα ο μηχανισμός ολοκληρώνει την πρώτη επεξεργασία των «ημετέρων» που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια όπως μαρτυρά και η σπουδή παραιτήσεων από Γενικούς Γραμματείς. Άλλωστε το κόμμα υπό την ηγεσία Σαμαρά δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συναίνεση για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αποκαθηλώσουν τον Αντώνη Σαμαρά.

Προβάλουν όμως την επόμενη μέρα και διαβλέποντας τον κίνδυνο να τεθεί θέμα ηγεσίας , ειδικά από την Ντόρα Μπακογιάννη, επιχειρούν να τοποθετήσουν παντού στις επίκαιρες θέσεις δικούς τους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι η κα. Μπακογιάννη ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από Σαμαρά και Βενιζέλο και την επομένη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι εργάζεται για το σκοπό συγκρότησης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή η οποία θα εκτελέσει την αποστολή της διαπραγμάτευσης και μετά θα προκηρύξει εκλογές. Η πρώην υπουργός ετοιμάζει ομάδα βουλευτών που θα θέσουν θέμα άλλης συγκυβέρνησης, όταν διαφανεί το αδιέξοδο στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχεδόν ταυτόσημη είναι και η στρατηγική του Βαγγέλη Βενιζέλου. Όπως φαίνεται συμφωνεί με τις εισηγήσεις για άδειασμα του σημερινού πρωθυπουργού ώστε να διασωθεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας σε νέα συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ωστόσο έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες κομματικές επιτροπές για το φόβο των αιφνίδιων εκλογών και υπό την πίεση που του ασκεί η πρόθεση Παπανδρέου να δημιουργήσει κόμμα.

Ο Νίκος Σηφουνάκης άλλωστε κάλεσε τον Ε. Βενιζέλο να πάρει πρωτοβουλία είτε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε να συμμεριστεί το αίτημα για εκλογές, προτάσσοντας το συμβούλιο αρχηγών και τον ορισμό ημερομηνίας.

Ταυτόχρονα μια νέα κινητικότητα προϊδεάζει για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστές της Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Το σίγουρο είναι ότι η πρωτοβουλία κινείται στο χώρο των μεταρρυθμιστών και αποκαλείται «Μεταρρυθμιστικός Πόλος».

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως φαίνεται να στήνει τον νέο φορέα για τον οποίο θα επιδιώξει σημαντική καταγραφή στις εκλογές ακόμη και αν αυτές προκηρυχθούν αιφνιδίως. Σε κάθε περίπτωση, τις αποφάσεις του θα ανακοινώσει όταν μετά τη δεύτερη απόπειρα εκλογής του κ. Σταύρου Δήμα σταθμίσει το πολιτικό κλίμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό βολιδοσκοπούνται πρόσωπα εκτός μηχανισμού για τα ψηφοδέλτια και όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb, ειδικά για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν ανενεργά, έχει κάνει κρούσης συνεργασίας ο Αντώνης Κοτσακάς.

Οι επιτροπές επικοινωνίας, δεοντολογίας και ψηφοδελτίων λειτουργούν και ειδικά στην τρίτη προσέρχονται καθημερινά πολλοί που εκλήθησαν και περισσότεροι που ζητούν το χρίσμα. Ταυτόχρονα η επιτροπή προγράμματος τρέχει να μαζέψει τις επικαιροποιήσεις προκειμένου να «προσγειώσει» το πλαίσιο και τα στελέχη σε συμβατές αναφορές με την εξουσία.

Στη ΔΗΜΑΡ είναι σχεδόν βέβαιη η στρατηγική συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν γίνει πολλές επαφές και λέγεται ότι υπάρχουν δεσμεύσεις συμφωνίας εκατέρωθεν. Άλλωστε ο κ. Κουβέλης δείχνει καθαρά τον δρόμο των εκλογών και όχι τη λύση από την παρούσα Βουλή, ενώ στη φρασεολογία του συνάδει με τον Αλέξη Τσίπρα για τις αδιέξοδες ασκούμενες πολιτικές.

Στους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος μολονότι συμμετέχει στις συζητήσεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως έδειξε η συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και προετοιμάζεται για εκλογές . θεωρεί ότι οι ΑΝΕΛ θα βγουν κερδισμένοι όταν καβαλήσουν το κύμα της ανατροπής της πολιτικής λιτότητας που οδηγεί σε εκλογές με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει το μερίδιο που του αναλογεί.

Οι δε ανεξάρτητοι , είναι σαφές ότι διαπραγματεύονται τη συνεργασία τους ή την ενσωμάτωσή τους σε άλλα κόμματα, συμμετέχοντας και σε ανεξάρτητες κινήσεις που μπορεί να γεννήσουν νέους πολιτικούς οργανισμούς.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr