ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ: Σενάρια για παραιτήσεις βουλευτών της

ΔΗΜΑΡ: Σενάρια για παραιτήσεις βουλευτών της

Τεράστια αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί ομαδικών παραιτήσεων βουλευτών της και διάλυσης του κόμματος.

«Ήταν στραβό το κλίμα, το φαγε κι ο γάιδαρος». Ο λόγος για τη συνοχή στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ που φαίνεται ότι ταλανίζεται λίγο πριν τη 2η ψηφοφορία.

Η αναταραχή ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου αναφέρεται πως το άνοιγμα του κ. Σαμαρά ουσιαστικά αποδεσμεύει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να ακολουθήσουν αυτόνομη… πορεία στις ψηφοφορίες που έπονται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αισθάνονται «αυτοεγκλωβισμένοι».

Αμέσως μετά ήρθε και η δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στελέχου της ΔΗΜ.ΑΡ. και πρώην υφυπουργού Παιδείας ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόταση του πρωθυπουργού και πως υπερψηφίζει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου:

«Στην ουσία ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε με το διάγγελμά του το κείμενο- πρόταση των 8 Βουλευτών (Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Π. Τατσόπουλου, Γρ. Ψαριανού, Ν. Τσούκαλη, Ν.Φούντα και Θ. Ψύρρα), για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και εκλογές μέσα στο 2015. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες. Περιπέτεια δεν είναι οι εκλογές, αλλά το κλίμα, ο τρόπος και ο χρόνος που η χώρα οδηγείται σε αυτές. Το κείμενο των 8 Βουλευτών παραμένει μία κατ'εξοχήν σοβαρή και ρεαλιστική λύση. Την στήριξα από την πρώτη στιγμή και την στηρίζω ακόμα περισσότερο σήμερα , μεταξύ άλλων και για να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην πολιτική παρακμή και τη γενικευμένη καχυποψία για να επιβιώσουν. Η συναίνεση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, πολιτική και να αποκλείει την συνάθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και μπορεί πλέον να υπάρξει».

Πονοκέφαλος για την ηγεσία του κόμματος εξακολουθεί να παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι Τσούκαλης, Ψύρρας καθώς και η κυρία Φούντα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία των «οκτώ» με την οποία ζητούσαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή ΠτΔ, να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να οριστούν εκλογές εντός του 2015.

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης έσπευσε να καταστήσει σαφή την πρόθεση του να ψηφίσει παρών στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα όσα λέγονται περί διάσπασης του κόμματος.

Τη θέση της ΔΗΜΑΡ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας. «Η ΔΗΜΑΡ λεει, ότι δεν ψηφίζει με απόφαση του συνεδρίου της και των οργάνων της, καμία πρόταση για να μη συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές, κάθε πρόταση που διασφαλίζει την παράταση της κυβέρνησης διασφαλίζει και το αδιέξοδο, ο τόπος χρειάζεται προοδευτική πολιτική» τόνισε ο κ. Μαχαίρας προσθέτωντας ότι δεν έγινε καμία πρόταση στον Κουβέλη να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Δευτέρα 22/12, είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε και θα διαφανεί αν ευσταθεί το σενάριο.

Σχετικές ειδήσεις