ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Και αποκατάσταση της κατώτατης σύνταξης

ΣΥΡΙΖΑ: Και αποκατάσταση της κατώτατης σύνταξης

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση Νόμου που κατέθεσε για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 700 ευρώ.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Όπως είχε αναφέρει κατ'αποκλειστικότητα το Newsbomb από την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου για την "σωτηρία του Ασφαλιστικού Συστήματος" και θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της.
Εκτός από την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα κατώτατα όρια των συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα - γύρω στα 600 ευρώ - ενώ το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση και των συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι η λήψη ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και η εξεύρεση νέων πόρων για την οικονομική ενίσχυση των λεηλατημένων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις, οι οποίες έχουν μειωθεί στα 487 ευρώ και κινδυνεύουν με νέες περικοπές και αφαίρεση του ΕΚΑΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επαναφορά τους στα 600 ευρώ, διατηρώντας τόσο το προνοιακό τμήμα (1/3 των αποδοχών) όσο και το βοήθημα (ΕΚΑΣ).

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προγραμματικά ότι ως κυβέρνηση α βάλει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή αποκατάστασή των απωλειών τους τα χρόνια του μνημονίου με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας, ξεκινώντας, όπως ήδη βλέπουμε, από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι βασικές διατάξεις του Νόμου για το Ασφαλιστικό.

• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συγκεκριμένα των ν. 1902/90, 2084/92, 3029/02 και 3655/08.

• Δημιουργία δύο πυλώνων στο ασφαλιστικό σύστημα: α) Κύρια ασφάλιση, που καλύπτει την κύρια σύνταξη και την υγεία και χρηματοδοτείται με το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης (2/9 ο ασφαλισμένος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος), β) Επικουρική ασφάλιση, που καλύπτει την επικουρική σύνταξη, η οποία έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, καλύπτεται από την εγγύηση του κράτους και χρηματοδοτείται από ίσες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

• Καθιέρωση της τριμερούς συμμετοχής με την συνεισφορά του κράτους κατά τα 3/9 του συνόλου των εισφορών., που ισοδυναμεί με το 10% του μισθού κάθε εργαζόμενου.

• Σταδιακή επιστροφή των καταληστευθέντων αποθεματικών.

• Τα γενικά όρια συνταξιοδότησης ορίζονται όπως ήταν πριν το 1990 δηλαδή στα 65 έτη για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με προοπτική τη μείωση στα 60 και 55 αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ασφάλισης. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά ορίζονται στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, με προοπτική τα 55 και 50 αντίστοιχα. Επαναφορά του θεσμού της πλήρους συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

• Επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο και σε νέα επαγγέλματα.

• Ασφαλιστική κάλυψη του χρόνου ανεργίας, ασθένειας, λοχείας και στρατιωτικής θητείας. Υπολογισμός των υπερωριών και όλων των ημεραργιών στο χρόνο ασφάλισης και στις συντάξιμες αποδοχές.

• Υπολογισμός της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου χρόνου ασφάλισης ή του καλύτερου χρόνου της τελευταίας 10ετίας και της επικουρικής, ως κάτω βάσης, στο 20% του συντάξιμου μισθού. Οι αναπροσαρμογές κύριας και επικουρικής σύνταξης να γίνονται σύμφωνα με τις ετήσιες αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων των εν ενεργεία εργαζομένων.

• Επαναφορά της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και της επικουρικής στα 5 ημερομίσθια.

• Πλήρης ασφάλιση ανασφάλιστων ή μερικώς ασφαλισμένων εργαζομένων (αλλοδαποί, άτυπες μορφές απασχόλησης, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων κλπ.).

• Πλήρης ασφάλιση για κύρια σύνταξη στους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ.

• Νομιμοποίηση και ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα.

• Αξιοποίηση των διαθεσίμων και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών με βάση κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης, μακριά από τη λογική του χρηματιστηριακού τζόγου.

• Απόδοση στην κοινωνική ασφάλιση του 50% των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή και για περιπτώσεις αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.

• Ειδική φορολόγηση της ποντοπόρου ναυτιλίας για ενίσχυση του ΝΑΤ.

Σχετικές ειδήσεις