ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δημοκρατική η θέση της Ελλάδας για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Κοτζιάς: Δημοκρατική η θέση της Ελλάδας για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Μανίκια με το… καλημέρα σηκώνει ο νέος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναχωρεί την Τετάρτη (28/1) για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (28/1) θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα είναι δημοκρατική».

Οι ηγέτες της ΕΕ απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις

Σε αυτό το σημείο, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν σήμερα (27/1) από τους υπουργούς Εξωτερικών τους να εξετάσουν ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως απάντηση σε μια επίθεση ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η τελική απόφαση για την επιβολή τους είναι πιθανό να παραπεμφθεί σε μια σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο μήνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του Κιέβου πως 30 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια βομβαρδισμών του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση λιμανιού της Μαριούπολης από φιλορώσους αντάρτες.

Σε μια σπάνια κοινή δήλωση, οι 28 ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον «τυφλό βομβαρδισμό» της Μαριούπολης.

«Ενόψει της επιδεινούμενης κατάστασης, ζητούμε (από τους υπουργούς Εξωτερικών) να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν κάθε αρμόζουσα δράση, ιδιαίτερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός», σημειώνουν.

Οι ηγέτες δηλώνουν πως θα εξετάσουν την κατάσταση κατά την επόμενη σύνοδό τους το Φεβρουάριο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι πιθανό να ζητήσουν την Πέμπτη από την Επιτροπή της ΕΕ να ετοιμάσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά η τελική απόφαση για την εφαρμογή τους θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ.

Δεν είναι σαφές πάντως τι είδους κυρώσεις ενδέχεται να ετοιμάσει η ΕΕ, αλλά ένας διπλωμάτης είπε πως δεν περιμένει σ' αυτό το στάδιο νέους μείζονες οικονομικούς περιορισμούς σε βάρος της Μόσχας.

Οι ηγέτες επισήμαναν, τέλος, στοιχεία για συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές, καλώντας τη Μόσχα να καταδικάσει τις ενέργειες των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές ειδήσεις