ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Για τη Ρωσία η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα - ΕΕ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Για τη Ρωσία η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα - ΕΕ

Την πρώτη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, με αφορμή την Ουκρανία, είχε με το «καλημέρα» η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα διαφώνησε με κείμενο που υιοθετήθηκε ως Κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών των κρατών-μελών, που ήταν επικριτική για τη Ρωσία και άνοιγε τον δρόμο για νέες κυρώσεις.

Η Κοινή αυτή Δήλωση, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, κυκλοφόρησε «χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και χωρίς να έχει ζητηθεί η συναίνεση της Ελλάδας».

«Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση και πλέον η δήλωση αυτή δεν έχει την ομόφωνη συναίνεση όλων των χωρών-μελών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Μονγκερίνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, ενώ και δια της διπλωματικής οδού και μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου της χώρας μας στην ΕΕ, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορισμένες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις επί του κειμένου της Κοινής Δήλωσης, οι οποίες αγνοήθηκαν με τρόπο «αντιθεσμικό».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής - παράδοσης καθηκόντων, μίλησε με αυστηρή γλώσσα, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα «δεν θα δεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρήθηκε να επιβληθούν πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί να χρησιμοποιηθεί το χρέος για να παραιτηθεί από την κυριαρχία της...».

Σχετικές ειδήσεις