ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης και Βαλαβάνη έστειλαν μήνυμα σε δανειστές και φοροφυγάδες

Βαρουφάκης και Βαλαβάνη έστειλαν μήνυμα σε δανειστές και φοροφυγάδες

«Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερα Cayenne»

Από σαφή μηνύματα προς τους δανειστές αλλά και προς τους φοροφυγάδες στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τόσο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και η κ. Νάντια Βαλαβάνη διεμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις πως η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το μεγάλο τοξικό λάθος έγινε το 2010 όταν το πρόβλημα πτώχευσης της χώρας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή, είπε, είναι η πρώτη σελίδα την οποία αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο να γυρίσει.

Η δεύτερη που θα γυρίσει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι αυτή της λιτότητας.

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύομε ότι ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους της Αθήνας, άλλο λιτός βίος, άλλο πυραμιδική λιτότητα», είπε

Η τρίτη σελίδα που θα γυρίσει, σύμφωνα με τον νέο ΥΠΟΙΚ αφορά τη λειτουργία του υπουργείου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα μέσω των εξοικονομήσεων στη λειτουργία του ΥΠΟΙΚ με παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων λιγότερους συμβούλους θα εξοικονομηθούν χρήματα για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, τόνισε.

Στο μέγα ζήτημα της διαπραγμάτευσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. Βαρουφάκη, ανακοίνωσε ότι πέρα από τη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ που έχει ανακοινωθεί για την επόμενη Παρασκευή, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο και τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Σαπέν και Παντουάν, με τους οποίους θα υπάρξουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Έχουμε σταθερό προσανατολισμό προς μια νέα συμφωνία- γέφυρα με τους δανειστές, δήλωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ.

«Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης οικοδομείται με την Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, είπε ο κ. Βαρουφάκης και διεμήνυσε ότι « το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτημένη κρίση των τελευταίων ετών».

Διαβεβαίωσε δε ότι όσοι πόνταραν σε σκηνές φαρ ουέστ δεν θα επιβεβαιωθούν. «Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν τίθεται ζήτημα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».

Βαλαβάνη: Επικεντρώνουμε στη σύλληψη της φοροδιαφυγής

Σαφές μήνυμα ότι το βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης στο τομέα της φορολογικής πολιτικής θα επικεντρωθεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής έστειλε η νέα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Στις δηλώσεις της, η κ. Βαλαβάνη είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσει τη νέα ψηφιακή εποχή για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ώστε όλοι να ζουν με αξιοπρέπεια.

Αυτό, όπως τόνισε, θα βοηθήσει την είσπραξη των εσόδων διότι -πρόσθεσε- όταν υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης είναι πατριωτικό θέμα να πληρώνει κανείς τους φόρους που του αναλογούν.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι έγιναν πολλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ απομένει να υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση με ελαφρύνσεις στη φορολογία.

Σχετικές ειδήσεις