ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Σχόλιο για τη διαφωνία περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Γ. Βαρουφάκης: Σχόλιο για τη διαφωνία περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση απομακρύνθηκε από την ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τη Ρωσία, ενώ εγκαλεί τα μέσα ενημέρωσης για «νοθεία».

Όπως γράφει στο κείμενό του με τίτλο «Ένα ζήτημα σεβασμού (και επομένως της έλλειψής του) - το ελληνικό βέτο για τη Ρωσία που ποτέ δεν έγινε», ο κ. Βαρουφάκης, η ελληνική δυσαρέσκεια απέναντι στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιβάλονταν νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας δεν είχε να κάνει με τη συμπάθεια της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία, αλλά με το γεγονός η Αθήνα δεν ερωτήθηκε ποτέ.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Από την πρώτη ημέρα στα υπουργεία μας, η δύναμη νόθευσης των Μέσων Ενημέρωσης με χτύπησε και πάλι. Ο παγκόσμιος τύπος ήταν γεμάτος με αναφορές ότι η πρώτη «κίνηση» εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ασκήσει βέτο απέναντι στις νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Δεν είμαι αρμόδιος να μιλάω για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά, παρόλα αυτά, πρέπει να μοιραστώ μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο κάτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μας ενημέρωσε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας μάθαμε από τηλεγραφήματα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ομόφωνα νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία. Το πρόβλημα ήταν πως ο ίδιος, όπως και η νέα ελληνική κυβέρνηση, ποτέ δεν ρωτήθηκε! Επομένως, ολοφάνερα, το θέμα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί ή όχι με τις κυρώσεις. Το θέμα είναι αν η θέση μας πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη χωρίς καν να μας ενημερώνει κανείς γι' αυτό!

Όπως το βλέπω εγώ, αν και (επαναλαμβάνω) σίγουρα δεν είμαι αρμόδιος να μιλάω για τέτοια θέματα, πρόκειται για ένα θέμα σεβασμού της εθνικής μας κυριαρχίας. Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο να προσπαθήσουν να τραβήξουν αυτήν την σημαντική διαχωριστική γραμμή απέναντι στο να διαμαρτυρόμαστε απέναντι στην παραμέλησή μας από το να διαμαρτυρόμαστε για τις κυρώσεις καθεαυτές; Ή είναι υπερβολικά πολύπλοκο;»

Σχετικές ειδήσεις