ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξένα Μέσα: Το «όχι» Βαρουφάκη και ο θυμωμένος Ντάισελμπλουμ

Ξένα Μέσα: Το «όχι» Βαρουφάκη και ο θυμωμένος Ντάισελμπλουμ

Την αλλαγή στη στάση της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές καταγράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην αρχική έκπληξη που προκάλεσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη και, φυσικά, στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα τύπου που επικράτησε στη συνέχεια.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, εστιάζει στο έντονα φορτισμένο κλίμα που ήταν έκδηλο μεταξύ των δύο ανδρών.

«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «"Ωχ, Θεέ μου". Ένας από εκείνους είπε: "Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου", έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ'όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Στο ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου επικεντρώθηκε και η ιταλική La Repubblica. Με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα» τονίζει, στο διαδικτυακό της άρθρο: «"Το κλίμα ήταν θετικό", επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. "Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

«Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir που επισημαίνει την ένταση μεταξύ των δύο ανδρών και την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών, λίγο μετά τη συνάντησή τους.

Εν τω μεταξύ, με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας», το πρακτορείο Reuters αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει το Reuters.

Από την άλλη, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν αυτό που θα συμβεί αργότερα πριν τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή», αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις