ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Ο κύριος «αγροτική οικονομία» που κουνά το δάχτυλο στους Ελληνες

Ντάισελμπλουμ: Ο κύριος «αγροτική οικονομία» που κουνά το δάχτυλο στους Ελληνες

Το γεγονός ότι έχει μόρφωση υποδεέστερη από αυτή που διαθέτουν εκατοντάδες Ελληνόπουλα που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν αδυνατώντας να βρουν όχι αξιοπρεπή, αλλά έστω συμβατική δουλειά για να επιβιώσουν, δεν αποτρέπει τον «πολύ», Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το να σηκώνει το δάκτυλο στους Έλληνες και να υποδεικνύει τον δρόμο που αυτός και η παρέα του, επιθυμούν να ακολουθήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι τη μόρφωση δεν την κάνουν τα πτυχία. Επίσης αλήθεια, όμως, είναι ότι η μόρφωση έρχεται ως επακόλουθο της σωστής παιδείας, μέρος της οποίας αποτελεί και το... τακτ. Το τακτ που δεν έδειξε, ως όφειλε, ο κύριος Ντάισελμπλουμ απέναντι στον πολύπειρο οικονομολόγο που είχε δίπλα του και στον άνθρωπο που ο πλανήτης γνωρίζει ως οντότητα πολύ περισσότερα χρόνια από όσα γνωρίζει τον Ολλανδό τεχνοκράτη.

Μέρος της παιδείας, επίσης, είναι και ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους. Ιδιαίτερα σε αυτούς που «έφυγαν» ή αφαίρεσαν την ίδια τους τη ζωή εξαιτίας της κρίσης και αυτούς που έχουν μείνει να παλεύουν με ελάχιστα, όχι επειδή προηγουμένως ζούσαν με χρυσά κουτάλια χάρη στα χρήματα τρίτων, αλλά επειδή οι κυβερνήσεις τους αγόραζαν «στραβά» υποβρύχια και επειδή το σέρβις της υπουργικής BMW του κ. Βενιζέλου κοστίσε μόλις 24.000.

Φαίνεται ότι εκτός από το μεταπτυχιακό, που ποτέ δεν πήρε, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, δεν έλαβε ούτε τα απαραίτητα εφόδια στο διάστημα που σπούδαζε στο Κορκ της Ιρλανδίας. Προφανώς, γι αυτόν ήταν αρκετή η συμμετοχή του στη μεταπτυχιακή εργασία «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική».

Η μοναδική ακαδημαϊκή γνώση του κυρίου Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρεται και στο σημερινό (31/01) ρεπορτάζ της «Καθημερινής», περιορίζεται στο πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν (ίσως εδώ κολλάει και το «ουάου» του Βαρουφάκη).

Ο «δίνω το χέρι μου με το ζόρι όταν οι άλλοι δεν υπακούν» ενδέχεται να είχε εξαιρετική κατάρτιση σε ό,τι αφορά στις βρετανικές μπύρες («στο Κορκ γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», είχε δηλώσει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν»), όχι όμως και στα μακροοικονομικά, συγκριτικά τουλάχιστον με τους ομολόγους του στο Eurogroup. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν είχε και την παραμικρή εμπειρία διοίκησης πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς η καριέρα του περιοριζόταν σε συμβουλευτικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών σε τομείς άσχετους με τα οικονομικά.

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να:

-θέσει σε αμφιβολία την ασφάλεια των καταθέωσεων στην Ευρώπη με προηγούμενη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα από το πρώτο κιόλας ευρώ

-θέσει (για πρώτη φορά από συστάσεως Ευρωζώνης) περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων σε ένα κράτος-μέλος της

-βάλει στο παιχνίδι της κρίσης το Λουξεμβούργο. Ή πιο απλά, την πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης... Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις του με τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι κάκιστες

-προκαλέσει μίνι κραχ στα χρηματιστήρια υπονοώντας ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο (εξαύλωση των ταμειακών διαθέσιμων εταιρειών και προσωπικών λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ), θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Τελικά, ίσως εδώ κολλάει το «ΟΥΑΟΥ»...

Σχετικές ειδήσεις