ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φίσερ: Απαραίτητη η στροφή της γερμανικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γ. Φίσερ: Απαραίτητη η στροφή της γερμανικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με άρθρο του στον Guardian, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας στην κυβέρνηση Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ προτείνει αλλαγή πλεύσης της γερμανικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Φίσερ σχολιάζει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένδειξη σαφούς ήττας της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία, με το πρόσχημα της διάσωσης του ευρώ. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Γερμανία υποστήριζαν πως η κρίση του ευρώ είχε παρέλθει. Η Γερμανία και η Ε.Ε. πίστευαν πως είχαν ξεπεράσει τη θύελλα. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό ήταν ένα ακόμα λάθος σε μια διαρκή κρίση» υποστηρίζει ο κ. Φίσερ.

«Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε πεισματικά πως η λιτότητα ήταν απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη. Η Ε.Ε. δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει αυτή τη θέση. Τώρα, με τους Έλληνες ψηφοφόρους να διώχνουν την εξαντλημένη και διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, επιλέγοντας ένα κόμμα που έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη λιτότητα, η αντίδραση έφθασε», γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο κ. Φίσερ υποστηρίζει πως σε περίπτωση υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα, αυτή θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ αν δεν υπάρξει, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Όπως, αναφέρει, αν και κανείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει στο ευρώ ενδεχόμενη ελληνική χρεωκοπία, θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο κοινό νόμισμα, η αξιοπιστία του οποίου βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

Μια μέση λύση θα ήταν η χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, η οποία θα είχε αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αλλά θα ήταν προτιμότερη από μια διάλυση της Ευρωζώνης.

«Μόνο η ανάπτυξη θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης. Ακόμα και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., χρειάζονται επενδύσεις... Η Γερμανία έχει μεγάλο περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών και το μήνυμα από το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι πως πρέπει να το αξιοποιήσει πριν είναι πολύ αργά» καταλήγει ο κ. Φίσερ.

Σχετικές ειδήσεις