ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup

Με συνεχείς ανταποκρίσεις καλύπτουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σκληρό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους πιστωτές.

Τα περισσότερα ξένα Μέσα τονίζουν ότι η συζήτηση για την Ελλάδα μεταφέρεται πλέον για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, καθώς δεν επήλθε συμφωνία.

Το BBC αναφέρει ότι δεν υπήρξε συμφωνία, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ που χαρακτήρισε τη συζήτηση «παραγωγική», αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη που μίλησε για «πολύ καλές συζητήσεις».

bbc

Η βρετανική Telegraph κάνει λόγο ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι επίλυσης του ελληνικού προβλήματος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

telegraph copy

Καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας - Απογοήτευση καθώς η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά στις προτάσεις τους για το πρόγραμμα διάσωσης, στο πρωτοσέλιδο της Guardian που κάλυπτε λεπτό-προς-λεπτό τις εξελίξεις.

guardian

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν με την νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, που δημοσιεύεται και στο πρωτοσέλιδο της Liberation.

liber copy

«Ένα Eurogroup χωρίς σπουδαία πράγματα», γράφει η Le Monde που αναφέρει ότι η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες και επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν ως «κακό σημάδι» το αποτέλεσμα της πρώτης διαπραγμάτευσης.

lemonde

«Δεν συμφώνησαν. Η παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή» αναφέρει το πρακτορείο πως δήλωσε πηγή από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με σκοπό «μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή και για τα δύο μέρη». Απέτυχαν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία στο πώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε και το Bloomberg μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο ανταποκριτή του πρακτορείου Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, γράφει ότι η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, καταγραφόταν ως πληροφορία η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετούσαν την πρόταση της Κυβέρνησης. Στόχος της συνεργασίας αυτής εθεωρείτο η καταγραφή των διαφορών, κατά κύριο λόγο, μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα. Η τελική δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ όμως διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, καθώς όπως ανέφερε, έως και την Δευτέρα δεν πρόκειται να γίνει κάποια τέτοια διεργασία από τους εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει ο αρθρογράφος του περιοδικού Economist Τομ Νάταλ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε κλίμα συμφωνίας, το οποίο ανετράπη όταν, αφού αποχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε ενστάσεις.

Μετά από διαπραγματεύσεις, Ελλάδα και ευρωζώνη, απέτυχαν να λύσουν τις διαφορές τους για το χρέος, σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η New York Times.

newsyork

«Ελλάδα, ευρωζώνη: Χωρίς συμφωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Reuters και υπογραμμίζει πως «Ελλάδα και ευρωζώνη απέτυχαν να συμφωνήσουν για το χρέος. Θα ξαναπροσπαθήσουν τη Δευτέρα».

ruetes

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές «τα έσπασαν», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν «αντεγκλήσεις με τις δύο πλευρές να αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν».

Το CNN γράφει πως η «συμφωνία είναι πολύ μακριά ακόμη, μετά τις συζητήσεις», ενώ στο κείμενο αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η λιτότητα είναι εκείνη που έχει εξαθλιώσει το λαό και έχει καταστήσει αδύνατο να πληρωθούν τα χρέη. Μιλά για τη «συμφωνία - γέφυρα» που προτείνει η ελληνική πλευρά και φιλοξενεί δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC κάνει λόγο για «συμφωνία επί της αρχής» και μεταδίδει οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

cnbc thema dyo

Η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle αναφέρει ότι «υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία για την Ελλάδα στις Βρυξέλες».

dwewf

Σχετικές ειδήσεις