ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισπανία & Πορτογαλία: Παρεξηγήθηκαν με τις δηλώσεις Τσίπρα

Ισπανία & Πορτογαλία: Παρεξηγήθηκαν με τις δηλώσεις Τσίπρα

H ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.Ο Α.Τσίπρας είχε κατηγορήσει την Ισπανία και την Πορτογαλία για συνασπισμό εναντίον της Αθήνας.

Σύμφωνα με πηγή της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα» λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων».

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό».

«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας.

Την Κυριακή, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Σεβίλλη, ο ισπανός πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση με σκληρά λόγια: «Δεν φταίμε εμείς για την απογοήτευση στην ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά επειδή υποσχέθηκε πράγματα που, όπως φάνηκε, δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει.Έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το κόλπο να προσπαθείς του να ψάχνεις έναν εχθρό στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει» είπε ο Ραχόι. «Ο μόνος τρόπος είναι να είσαι σοβαρός, και να μην δίνεις υποσχέσεις που ξέρεις πως δεν μπορείς να κρατήσεις. Δεν φταίμε εμείς για την απογοήτευση που προκάλεσε ο Τσίπρας» στην Ελλάδα, είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου φέρεται να χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις αναφορές, «λανθασμένη, άνευ προηγουμένου και ακατάλληλη για έναν ευρωπαίο ηγέτη» την αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού.

Σχετικές ειδήσεις