ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Oι νομοθετικές  πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα αφορά το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν νομοσχέδια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Επίσης, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Τέλος, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

Σχετικές ειδήσεις