ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοστέλλο: Μονομερείς ενέργειες οι 100 δόσεις και το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

Κοστέλλο: Μονομερείς ενέργειες οι 100 δόσεις και το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

Ανορθόδοξος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Μετά το Euroworking Group, ο Ντέκλαν Κοστέλλο, Διευθυντής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, ζητά να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που προωθεί σήμερα (17/03/2015) στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές επιχειρούν να μπλοκάρουν τα πάντα και να «τινάξουν» στον αέρα την πολιτική απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η είδηση έρχεται σαν «βόμβα» τη στιγμή που η κυβέρνηση, μόλις πριν από λίγη ώρα έφερε το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή.

Ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4, Πολ Μέισον, μέσω Twitter μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο θεωρεί μονομερή ενέργεια την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

mason 1

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος δείχνει να μπλοκάρει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, λέγοντας πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Σε επιστολή του προς την ελληνική πλευρά, ο Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρει πως τόσο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση όσο και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να γίνουν αντικείμενο περισσότερων διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε περίπτωση που κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αυτή η ενέργεια θα ήταν μονομερής και ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Την είδηση μεταδίδει και το πρακτορείο Bloomberg.

Είναι προφανές ότι οι δανειστές, με «αρχιτέκτονα» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δημιουργούν ένα πολύ κακό κλίμα ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψή του, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τι έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Την πρώτη απάντηση για λογαριασμό της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών από το βήμα της Βουλής, μόλις πληροφορήθηκε την επιστολή του Κοστέλλο. «Δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας από την πλευρά μας. Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ήταν κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνησή μας στον ελληνικό λαό» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις