ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Το νομοσχέδιο γράφτηκε εδώ, δεν μεταφράστηκε

Αλέξης Τσίπρας: Το νομοσχέδιο γράφτηκε εδώ, δεν μεταφράστηκε

Επίθεση του πρωθυπουργού σε όσους υπονομεύουν, όπως είπε, τη διαπραγμάτευση - «Δεν κάνουμε πίσω στο βέτο των δανειστών για τις 100 δόσεις», το μήνυμα που έστειλε στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν μέσω σφοδρών πιέσεων τόσο από το εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήμερα (18/03/2015) μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Όσοι θέλουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση θα αποτύχουν γιατί υπάρχει η σχέση του λαού με την κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι «πιο τροικανοί από τους τροικανούς» και συνομιλούν κρυφά με τους δανειστές.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια συζητείται σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε, αλλά γράφτηκε εδώ, είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από ό,τι φαίνεται το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί και με μεγάλη πλειοψηφία, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι των εκλεκτών.

«Σήμερα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως η πρώτη φορά μετά από 4 και πλέον χρόνια, που συζητείται και ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε, γράφτηκε εδώ. Τονίζω την αξιοσημείωτη σημασία, γι αυτό που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα και θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Όπως έχει αξιοσημείωτη σημασία ότι ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί ανάγκες πολλών και όχι λίγων εκλεκτών. Ένα σχέδιο νόμου για αυτούς που έχουν την ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά δικαιώματα, αλλά έρχεται να σταθεί αρωγός στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι Πέμπτη και Παρασκευή έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν... Δεσμευτήκαμε ακόμα και να ματώσουμε ώστε να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο. Συνεχίζουμε Πέμπτη και Παρασκευή με το νομοσχέδιο για 100 δόσεις, θα δώσει ανάσα στους πολίτες και τα δημόσια ταμεία. Συνεχίζουμε με νομοσχέδιο για δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη. Όλα αυτά τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ. Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και θεωρούμε απαραίτητα για να ανασάνει κοινωνία και οικονομία. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και μέσα από τη χώρα και έξω, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής και θα τη χρησιμοποιήσουμε. Ένα πράγμα μας ζήτησε ο λαός στις 25 Γενάρη να μπει τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας λαού. Και να γίνει επιτέλους ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και αυτή την εντολή την υπηρετούμε».

Ο δρόμος μας είχε ναρκοθετηθεί και το γνωρίζαμε είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα όμως αρχίζουν να μας γνωρίζουν και οι εταίροι μας, που πίστευαν πως θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων. «Σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη» είπε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζαμε ακόμα και την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και τις πιέσεις ώστε να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας να συρθούμε σε μιαπολιτική θα ήταν συνέχεια πολιτικών προηγούμενης κυβέρνησης. Τώρα είναι καλά ότι μας γνωρίζουν πια και ο εταίροι μας. Αν κάποιοι πίστευαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση τίποτα δεν κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Απόλυτη διαφάνεια. Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη μεταχείριση. Ούτε απομονωθήκαμε, ούτε χωρίς συμμάχους βρεθήκαμε. Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε βάσεις για μια δίκαιη λύση. Για πρώτη φορά Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, από ένα οικονομικό πρόγραμμα που απέτυχε παταγωδώς. Και αυτή η παραδοχή είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και η ειλικρινής προσπάθεια του κ. Γιούνκερ, όπως μου την εξέφρασε να βρεθούν ικανά κονδύλια από τρέχοντα προγράμματα Ε.Ε. για να επουλωθούν αυτές οι πληγές. Για πρώτη φορά άρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει ότι μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις που κάνε κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό. Στο Eurogroup πετύχαμε μια συμφωνία κάτω από την πίεση του χρόνου, κάνοντας το πρώτο βήμα για μια διαπραγμάτευση που ξέρουμε ότι θα κρατήσει καιρό και θα είναι σκληρή»

«Πετύχαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο λιτότητας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ακυρώσαμε την αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος και βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας, που είχε συνηθίσει να κατεβάζει φακέλους, να ανακρίνει και να εξευτελίζει υπουργούς. Το φαινόμενο να περιμένουν μέχρι τις 2 το πρωί να ανακριθούν από τεχνοκράτες εκλεγμένοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, έχει τελειώσει».

«Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών» είπε ο κύριος Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές τους.

«Βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας που είχε συνηθίσει να ανακρίνει και να εξευτελίζει υπουργούς, να κάθονται στην ουρά σε Ελλάδα ή Παρίσι για να ανακριθούν από τεχνοκράτες. Τέτοια φαινόμενα εμείς δεν πρόκειται να τα ανεχθούμε και δεν πρόκειται να ξανασυμβούν είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους από εδώ και πέρα και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες. Αυτό που πετύχαμε καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία απόλυση, πλήρης διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνια»

«Στους τεχνοκράτες που έχουν μάθει να δουλεύουν με τελεσίγραφα, απαντάμε με πράξεις, καθώς υψώνουμε στη Βουλή τείχος αξιοπρέπειας. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε στη Βουλή και τα δύο νομοσχέδια, για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Το μόνο που κατορθώνουν με τη στάση τους είναι να εκθέτουν την ευρώπη, τι να πει κανείς ότι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση τιμά την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά όπως είπε δεν κάνει βήμα πίσω στις δεσμεύσεις της στον λαό:

«Τα πλεονάσματα αποτελούν άλλο όνομα λιτότητας. Η κυβέρνηση υπέβαλε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μπορούν όλοι να συγκρίνουν τις δικές μας με εκείνες της κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνησή μας δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί emails τεχνικών ομάδων. Είναι σαφές ότι κάποιοι εκτός και εντός δεν έμειναν ευχαριστημένοι από αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους. Προσπάθησαν από την επόμενη μέρα να υπονομεύσουν τη συμφωνία, να αποδημήσουν στελέχη της κυβέρνησης, άλλοι να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι, βαρετό πια, των εκβιασμών και των απειλών. Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Εμείς τους απαντάμε με πράξεις, σήμερα και αύριο μεθαύριο στη Βουλή, υψώνοντας τοίχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης, μένοντας πιστοί στα συμφωνηθέντα 20 Φλεβάρη. Απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Η σπόντα για Κοστέλλο και για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ντάκλαν Κοστέλο, που με επιστολή του ζήτησε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, χαρακτηρίζοντας θράσος την ενέργεια αυτή και τόνισε πως «αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, δεν τρομάζουμε».

Συγκεκριμένα υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ειδικότερο ορισμένων εκ των τεχνοκρατών κλιμακίων, το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα ελληνικής πλευράς και να εκθέτει την Ευρώπη. Τι να πει κανείς για κάποιους έχουν το θράσος να στέλνουν σε χαρτί ότι η αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια μη συμβατή με αποφάσεις ευρωπαϊκών θεσμών. Μας ζητάνε να παγώσουμε ρυθμίσεις ώστε να ξεπαγώνουν στην Ελλάδα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα. Εδώ ένα ερώτημα που το απευθύνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και κάθε Ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά. Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε, αυτή οικοδομούμε, που παραδέχεται ότι έπραξε ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα και μετά θεωρεί μονομερή ενέργεια την αντιμετώπισή της. Ποιον εκφράζει αυτή η Ευρώπη; Το νομοσχέδιο έρχεται να λάβει μέτρα για κάλυψη βασικών αναγκών: Στέγαση, σίτιση, ενέργεια, ακριβώς όπως περιγράφονται στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων ευρωπαϊκών. Πως κάποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια; Αν το κάνουν απλά για να μας τρομάξουν η απάντηση είναι απλή, δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν. 50 μέρες τώρα απειλές, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν όσους τις εκπονούν. Καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και αλληλεγγύης τότε το πράγμα αλλάζει και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα το θέσουμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε. διότι η Ε.Ε. δεν είναι ιδιοκτησία τεχνοκρατών, έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της Ευρώπης εκεί είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

«Έκαναν την Ελλάδα πειραματόζωο» είπε ο πρωθυπουργός

«Έχουμε μπροστά μια διαπραγμάτευση στην ουσία έχει να κάνει με σύγκρουση διαφορετικών στρατηγικών για Ευρώπη, σύγκρουση συμφερόντων οικονομική, ταξική αν θέλετε. Η Ελλάδα έγινε 5 χρόνια οικονομικό πειραματόζωο, τώρα και πολιτικό ώστε κάποιοι να σταματήσουν στη γέννησή της την πολιτική αλλαγή που έρχεται και σε άλλες χώρες για να σταματήσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Οι λαοί υποφέρουν κάποιοι κερδίζουν από αυτό, για να φτιαχτεί μια ευρωπαϊκή κοινωνία χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση. Δεν θα τα καταφέρουν η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε από Ελλάδα, έρχεται σαν ορμητικό ποτάμι στην Ευρώπη, Ισπανία, Ιρλανδία και αλλού.

Έχει ως γέννησή της τη μεγάλη κοινωνική αδικία, τις ανισότητες τη μεγάλη ανάγκη λαών να αναπνεύσουν. Η Ελλάδα της λιτότητας είναι παρελθόν και των μνημονίων, υπάρχουν πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν, αλλά και η Ευρώπη του αυταρχισμού, της τιμωρίας της συρρίκνωσης δημοκρατίας θα είναι σε λίγο παρελθόν, αν καταφέρουμε και πιστεύω θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Θα αποτύχουν γιατί ένα πράγμα δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε λαό και ελληνική κυβέρνηση. Ας σταματήσουν αυτοί τις μονομερείς ενέργειες τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν».

Σχετικές ειδήσεις