Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες (vid)

Θωμάς Μόσχος Θωμάς Μόσχος

Στις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/3), όλοκληρώθηκε η επταμερής συνάντηση που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, την τελευταία στιγμή η επταμερής συνάντηση έγινε... οκταμερής, με την προσθήκη του Ούβε Κορσέπιους, γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη μαραθώνια συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής καταγράφηκε σύγκλιση.

Η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρει:

«Εμμένουμε πλήρως στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι να επιταχυνθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία: Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικές αποστολές λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμo να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Δείτε το πρωτότυπο κείμενο ΕΔΩ

Πολιτική δέσμευση από τους «επτά» – Δεν υπάρχει θέμα Grexit

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις συζητήσεις, που περιγράφονται ως «ειλικρινείς» και διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες, προέκυψε προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση να υπάρξει σχέδιο προώθησης άμεσων μεταρρυθμίσεων, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Οι συμμετέχοντες στην επταμερή (μαζί με τον ο απερχόμενο γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κόρσπιους), φέρεται να ανέλαβαν πολιτική δέσμευση ότι δεν τίθεται θέμα Grexit.

Η Ελλάδα θα κληθεί να ορίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει επειγόντως προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση μέρους του ποσού που είναι ακόμη διαθέσιμο από το πρόγραμμα δανεισμού της, δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αλέξης Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Μέρκελ: «Σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας»

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι: «σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει αλλαγές μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήσαμε».

«Πότε θα γίνει η αποτίμηση αυτών των πρωτοβουλιών δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Αλλά για να αρχίσει η διαδικασία σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.