ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πούτιν, ο άσος στο μανίκι του Τσίπρα»

«Πούτιν, ο άσος στο μανίκι του Τσίπρα»

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, εξέφρασε στο Market Watch της Wall Street Journal, ο πολιτικός αναλυτής, Ντάρελ Ντελαμέιντ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επίσπευσε το ταξίδι του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γιατί διαπίστωσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με αδιάλλακτους εταίρους και δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος σύμμαχος για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Ντελαμέιντ «η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόνο ένα ασήμαντο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Για αυτό άλλωστε και οι ΗΠΑ εργάστηκαν σκληρά κατά τη μεταπολεμική περίοδο για να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από το να πέσει στο Σοβιετικό στρατόπεδο και υποστήριξαν την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Ο αναλυτής της Wall Street Journal τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να καταγγέλλει «bullying» από τις Αρχές των Βρυξελλών, ενώ παράλληλα, επισημαίνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να βγάλει την κρίση έξω από το στενή σφαίρα του κανόνων των Συμβάσεων και να συμφωνήσει με τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της πραγματικά μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στην Ευρώπη».

Ο γνωστός αναλυτής κατηγορεί τη Μέρκελ για εμμονή στα συμφωνηθέντα και τονίζει ότι η ίδια οδηγεί τον Τσίπρα στη Μόσχα. «Οι δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ ισχυροί. Κι όποιος νομίζει ότι ο Πούτιν είναι στο χείλος της καταστροφής και ότι η Ρωσία έχει αρκετά δικά της προβλήματα για να ασχοληθεί με τη φτωχή μικρή Ελλάδα, απλά υποτιμούν το ευρύ στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη»

Κλείνοντας, εξηγεί ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να κάνουν την Ευρώπη να ξυπνήσει όπως το είχαν κάνει και με τη Γιουγκοσλαβία στο παρελθόν, την ώρα που το Βερολίνο, νομίζοντας πως έχει όλους τους άσους στο μανίκι του, προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα να δειλιάσει. Ομως, ο Τσίπρας έχει έναν και μοναδικό άσο που μπορεί να ισοδυναμεί με όλους, και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει».

Σχετικές ειδήσεις