ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brussels Group: Οι «κόκκινες γραμμές» και τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Brussels Group: Οι «κόκκινες γραμμές» και τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Όλο το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι κρίσιμες συζητήσεις στο Brussels Group, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, οριοθετώντας τις «κόκκινες» γραμμές της – Ποια τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν ότι θέλουν να πειστούν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της 20ης Φεβρουαρίου, σφίγγοντας έτσι τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης που δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να πάρει το «πράσινο» φως για την εφαρμογή μη υφεσιακών μέτρων.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν πάντως χθες (28/3) πως «απομένει ακόμα πολλή δουλειά», ωστόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει το συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», σημείωσαν επίσης, διευκρινίζοντας ότι σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Σάββατο υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων, με το Μαξίμου να μην συζητά επίσης περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, καθώς φέρεται να έχει ήδη επεξεργαστεί τις συλλογικές συμβάσεις και αναμένεται μάλιστα να νομοθετήσει επ αυτού.

Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό, δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση που θα είναι όμως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα «αγκάθια» και ο ΦΠΑ για τον οποίο τα τεχνικά κλιμάκια επιθυμούν τροποποιήσεις, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, σημειώνοντας ότι θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Οι δυο πλευρές μελετούν ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή ενόψει Eurogroup

Ενδεικτική της βαρύτητας των διαπραγματεύσεων είναι η συνεδρίαση την Κυριακή 29/3 στις 19:00 στη Βουλή, του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

To Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, αναμένεται να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη για την τελική έγκριση των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνει και τη ροή της «κάνουλας ρευστού».

Να σημειωθεί ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένει επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση του αντιπροέδρου Γιάννης Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τις επαφές τους στο Πεκίνο, οι οποίες - όπως εκτιμάται -δεν εξαντλήθηκαν μόνο στο επενδυτικό σκέλος.

Σχετικές ειδήσεις