ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθεί η κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Προεδρείου θα γίνει δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ Χρήσου Μαντά στο περιστύλιο της Βουλής.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι τρεις αντιπρόεδροι της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη, καθώς επίσης ο Γραμματέας της Κ.Ο., Χρήστος Μαντάς και ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης.

Το κρίσιμο θέμα που μπαίνει σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης αποδεικνύει πως η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, το θέμα είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης είχε βρεθεί η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της χώρας στην μνημονιακή επιτροπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα καταλαμβάνει τέσσερις κρίσιμες περιόδους από το 2009 και μετά:


Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).

Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.

Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.

Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

Η πρόταση για την εξεταστική αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και να εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικές ειδήσεις