ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με συνδικαλιστικά στελέχη της Γερμανίας

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με συνδικαλιστικά στελέχη της Γερμανίας

Συνάντηση με κορυφαίους Γερμανούς συνδικαλιστές είχε νωρίτερα σήμερα (31/3/2015), ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με το διευθύνον μέλος του προεδρείου του γερμανικού Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου (IG Metall), Βόλφγκανγκ Λεμπ και με τον υπεύθυνο του Συνδικάτου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρίστιαν Βάις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά ζητήματα και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας για την υλοποίησή τους.

Ο Γερμανός συνδικαλιστής αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία της IG Metall- με τα 2,2 εκατομμύρια μέλη- στα θέματα εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θέσπισης κατώτατων αμοιβών, περιορισμού της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεμπ εξέφρασε τη θετική και αλληλέγγυα στάση της IG Metall απέναντι στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έξω από το πολιτικό πλαίσιο της διαρκούς λιτότητας.

Ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της IG Metall, του συνδικάτου με την ιστορική συμβολή στους αγώνες των εργαζομένων της Γερμανίας, για την παρουσία τους η οποία, όπως είπε, δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και πολιτική σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε επίσης, τις βαθιά αρνητικές συνέπειες από την πεντάχρονη πολιτική ακραίας λιτότητας, για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις.

Αυτές ακριβώς τις συνέπειες που στοχεύει να αντιστρέψει το υπουργείο Εργασίας, με αρχή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.