ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα «όχι» και ένα «ναι» του Τσίπρα στην Ντόρα

Ένα «όχι» και ένα «ναι» του Τσίπρα στην Ντόρα

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην επιστολή που του απέστειλε χθες η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, για τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αντί της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας στην απαντητική του επιστολή τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, απάντησε στην κ. Μπακογιάννη ότι «βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου» και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρότασή της στην πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θετικός στην πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής επιστημόνων που προτείνει η κ. Μπακογιάννη.

Ο πρωθυπουργός επίσης χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου για σύσταση επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτών των μνημονίων». Αναλαμβάνει, δε, τη δέσμευση να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση στην κ. Κωνσταντοπούλου και, απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, καταλήγει σημειώνοντας «ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίηση της».

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού:

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Σχετικές ειδήσεις