ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάρδας: Οι γερμανικές οφειλές υπολογίζονται στα 278,7 δισ. ευρώ

Μάρδας: Οι γερμανικές οφειλές υπολογίζονται στα 278,7 δισ. ευρώ

Στα 278,7 δισ. ευρώ εκτίμησε το ύψος των γερμανικών οφειλών, ο Δημήτρης Μάρδας.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της Επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σημείωσε ότι από τα 278,7 δισ., τα 10, 3 δισ. ευρώ αφορούν στο «αναγκαστικό» δάνειο που δόθηκε στη Γερμανία.

Ο κ. Μάρδας, σχολιάζοντας την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι «έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες "γερμανικές αποζημιώσεις". Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει».

Αναλύοντας τα ποσά, ο κ. Μάρδας είπε: «Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος που συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο" και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή».

Σχετικές ειδήσεις