ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα καράβι που βυθίζεται κι ο Τσίπρας καπετάνιος» (photo)

«Η Ελλάδα καράβι που βυθίζεται κι ο Τσίπρας καπετάνιος» (photo)

Το μισοβυθισμένο καράβι ονομάζεται Ελλάδα, ο καπετάνιος βρίσκεται στην πλώρη δίπλα σε τρία σωσίβια της Ε.Ε. και είναι ο Αλέξης Τσίπρας και στο βάθος ο Βλαντιμίρ Πούτιν απολαμβάνει το νερό κάνοντας θαλάσσιο σκι. Αυτό το σκίτσο συνοδεύει το άρθρο των Moscow Times που φέρει τον τίτλο «Μετά τη Μόσχα, τι άλλο έχει μείνει στον Τσίπρα;»...

«Πριν το ταξίδι στη Μόσχα υπήρχαν ελπίδες πως ο Τσίπρας θα γυρίσει με κάτι στην Αθήνα. Τελικά γύρισε με άδεια χέρια και με κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις που έχουν να κάνουν με τον αγωγό αερίου και τις ρωσικές προθέσεις να αγοράσουν κομμάτια της κρατικής περιουσίας. Το Κρεμλίνο δεν ήρε καν το εμπάργκο κατά των προϊόντων που ζητούσε η Αθήνα. Φαίνεται, όμως, πως η Ελλάδα χρειαζόταν απεγνωσμένα κάποιες κινήσεις από τη Ρωσία», αναφέρει η Τζούντι Ντέμπσεϊ, η οποία υπογράφει το αρθρο.

Σύμφωνα με τη Ντέμπσεϊ, το ταξίδι στη Μόσχα έδειξε δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να περιμένει τη βοήθεια του Πούτιν και δεύτερον, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ για την επίλυση των προβλημάτων.

tsipr

«Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα έβλεπαν με θετικό μάτι μια πιθανή έξοδο, θεωρώντας πως η ένωση θα επιβιώσει από ένα Grexit. Βέβαια, κάνουν λάθος, καθώς αν συμβεί αυτό θα προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία του ευρώ και θα έχει σημαντικές γεωστρατηγικές επιπτώσεις. Μια αδύναμη και μπερδεμένη ΕΕ δεν ανήκει στα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Η Ανγκελα Μέρκελ καταλαβαίνει πολύ καλά τις επιπτώσεις ενός Grexit, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ολοένα και πιο επικριτική σε ό,τι αφορά στη στρατηγική του Τσίπρα», εξηγεί.

Συμπληρώνει ότι αυτή η στρατηγική του Τσίπρα έχει στόχο να αποδυναμώσει τους θεσμούς που διαπραγματεύονται την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος.

Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τέλος στη λιτότητα και στα μέτρα που επέβαλαν Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αποζημιώσει τους ψηφοφόρους τους κυρίως διότι δεν έχουν έλθει σε συμφωνία με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς».

Σχετικές ειδήσεις