ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάρδας: Λείπουν 350 - 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Δ. Μάρδας: Λείπουν 350 - 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Υπάρχει έλλειμμα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί έως τις 27 Απριλίου ώστε να πληρωθούν ανάγκες του κράτους μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις, εκτίμησε ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

«Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις - τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» ανέφερε και -στέλνοντας μήνυμα και προς τους δημάρχους- πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».

Ο κ. Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Στον ίδιο σταθμό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο συνεννόησης έαν υπάρξει σαφής προσδιορισμός του χρόνου που θα έχουν υποχρέωση για τα διαθεσιμά τους οι δήμοι.

Σε άλλη συνέντευξή του στον Star ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι «κάναμε συσκέψεις όλη αυτή την μιάμιση ώρα (σ.σ .από τις πρώτες πρωινές τηλεοπτικές του δηλώσεις) και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Όπως ανέφερε, το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρωινές του δηλώσεις, δούλεψαν στο υπουργείο και τελικά βρέθηκαν τα χρήματα. Σε ερώτηση από πού βρέθηκαν τα χρήματα αυτά, ο κ. Μάρδας, σύμφωανα με το star.gr απάντησε:
«Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς, όμως, εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και τον Μάιο».

Επίσης ο κ. Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρείες, όπως η ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα και ξεκαθάρισε:
«Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ., που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ., τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω και οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και τον Μάιο».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συμφωνία θα επιτευχθεί και θα σταματήσει η οικονομική ασφυξία της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις