ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Και οι ΗΠΑ αποφυλάκισαν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο...

Καμμένος: Και οι ΗΠΑ αποφυλάκισαν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο...

Πληρωμένη… απάντηση έδωσε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας την αντίδραση των ΗΠΑ στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα «επιτρέψει» στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει κατ' οίκον και με «βραχιολάκι» το υπόλοιπο της ποινής του, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν θέσει ως προϋπόθεση την ηλεκτρονική παρακολούθηση για το νοσοκομείο ή για τον κατ' οίκο περιορισμό, τονίζοντας: «Η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κανείς δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο έναν τρομοκράτη, αλλά υπάρχουν έγκλειστοι, μεγάλης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού επεσήμανε ότι οι αποφυλακίσεις δεν θα γίνουν άμεσα, καθώς «οι διαδικασίες απαιτούν πάρα πολύ χρόνο», κατέστησε σαφές ότι κακώς υπήρξε ανησυχία από την πλευρά των ΗΠΑ, αφού και οι ίδιες «έχουν προχωρήσει σε αποφυλακίσεις κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους και μάλιστα από το Γκουαντάναμο», αποδίδοντας τις εσωτερικές αντιδράσεις σε μικροπολιτικά συμφέροντα.

Όσον αφορά στη (μηνιαία) συνάντηση των μελών της επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, που έχει καθιερώσει, με θέμα την εμπιστευτική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική και επανέλαβε την απόφαση για αναβάθμιση και επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών (πέραν του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου) και στο πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με στόχο την καλύτερη προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του, δε, προς τους στρατιωτικούς συντάκτες, αφού υπενθύμισε την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με διάφορες χώρες όπως τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Με τις δύο τελευταίες, παρατήρησε ότι οι διμερείς σχέσεις επεκτείνονται πέραν της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων και στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, λόγω της ανάπτυξης του φονταμενταλισμού και της έξαρσης της βίας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι στις συναντήσεις που είχε στην Αίγυπτο απασχόλησε το θέμα της αμυντικής συνεργασίας, στην περίπτωση που προχωρήσει η οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς πλέον θα υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δήλωσε: «Η καλύτερη δυνατή συνεργασία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα στοιχείο που προσθέτει και πολλαπλασιάζει την ικανότητα των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι, η ποιότητα της Δημοκρατίας αποτελεί στοιχείο της Εθνικής 'Αμυνας», για να καταλήξει:

«Όσο πιο κοντά είναι ο ελληνικός λαός, είτε άμεσα, είτε δια των εκπροσώπων του, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό συντελεί στην ενίσχυση της ικανότητάς τους. Καθετί που αφορά τη Δημοκρατία μας, είτε η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, είτε ο πολιτισμός μας, είτε η ίδια μας η ταυτότητα, είναι συνυφασμένα με την άμυνα».

Σχετικές ειδήσεις