ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Σxεδόν μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα και στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016, καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συμφωνήθηκε, επίσης, μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι "κόκκινες" γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία, όπου πάντως δεν αναμένονται μεγάλες εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις