ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Carnegie Council: Συνέδριο για τις δημοκρατικές αξίες

Carnegie Council: Συνέδριο για τις δημοκρατικές αξίες

Κανόνες, διαφάνεια, λογοδοσία, συνέχεια στην πολιτική πράξη είναι μερικά από τα συστατικά της πολιτικής ηθικής, όπως αναπτύχθηκαν στο συνέδριο που οργάνωσαν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie Council για την Ηθική στις Διεθνείς Σχέσεις και η βρετανική δεξαμενή σκέψης Global Thinkers Forum στην Αθήνα, στο οποίο μίλησαν και παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, διανοητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι "τι περιμένει ένας λαός από τους ηγέτες του", "τι σημαίνει ηθική ηγεσία" καθώς στην ηγεσία βλέπουμε την ηθική μεγεθυμένη.

"Η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς, για το μέλλον της ελληνικής πολιτικής, η ακεραιότητα της ευρωζώνης και οι δημοκρατικές αξίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Πιο σημαντικό κι από τη διαφθορά είναι η ασυνεννοησία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη βάση των κανόνων δικαίου και του ορθολογισμού.

«Χρειάζονται ορθολογικές δομές και σεβασμός τους από τις Αρχές, ώστε να τις σέβονται και οι πολίτες», είπε. Οι ηγέτες, πρόσθεσε πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα χειροπιαστά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών και όχι με μια υποτιθέμενη αρετή.

«Πιστεύω», συνέχισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση έχει επείγοντα χαρακτήρα, ότι «ο πρωθυπουργός θα κάνει το μέρος που του αναλογεί, ενεργώντας γρήγορα. Το ελληνικό πρόβλημα είναι δύσκολο και η ΕΕ έπρεπε να το ξέρει εδώ και καιρό αλλά και το ελληνικό πολιτικό προσωπικό έπρεπε να έχει ενεργήσει προ πολλού. Αλλά αξίζει να επιλυθεί προς χάριν και της Ελλάδας και της ΕΕ».

"Να δημιουργηθεί ένα είδος Φιλικής Εταιρίας με Έλληνες του εξωτερικού που θα βοηθήσουν την Ελλάδα" αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρότεινε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος. "Δεν έχουμε να πολεμήσουμε κάποια Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά έχουμε να πολεμήσουμε τους εαυτούς μας", εξήγησε μετά την ομιλία του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας φωνάξει κάποιος. Πρέπει μόνοι μας να οργανωθούμε, παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να βρούμε".

"Δημοκρατία χωρίς αρχές δεν υφίσταται", δήλωσε ο Φαίδων Ταμβακάκης αντιπρόεδρος της Αlpha Trust και συμφώνησε με την άποψη που εκφράστηκε στο βήμα ότι "είναι λάθος να είναι στόχος το χρήμα. Είναι απλώς εργαλείο". Ερωτηθείς για την υπερβολική εξουσία που έχουν τα funds απάντησε ότι διαφωνεί γιατί υπόκεινται σε κανόνες και αυστηρότερη νομοθεσία απ όση πιστεύεται γενικώς.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, το γεγονός ότι μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως πχ στην Κίνα εμφανίζουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις δυτικές δημοκρατίες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Σχετικές ειδήσεις