ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ επαφών στελεχών της κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Μπαράζ επαφών στελεχών της κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους

«Πυρετός» επαφών ανάμεσα σε Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται σήμερα, Τρίτη (05/05/2015), καθώς οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας μπαίνουν στην τελική ευθεία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ - ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντήσει σήμερα τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Μαζί του θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Ντράγκι για την ανάγκη αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να χορηγηθεί ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν ακόμη από τον επικεφαλής της ΕΚΤ να συνεχίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η κρίσιμη συνάντηση στη Φρανκφούρτη θα πραγματοποιηθεί στις 17:30.

Παράλληλα διπλό ταξίδι θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος το πρωί θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 και μία ημέρα μετά το δημοσίευμα των Financial Times που υποστήριζε ότι ο Σαπέν εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομολόγό του, ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Το ταξίδι του Γ. Βαρουφάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες έρχεται μια ημέρα πριν τις επαφές του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Financial Times: Το ΔΝΤ ζητά μείωση του ελληνικού χρέους

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε εχθές, ότι το ΔΝΤ ζήτησε τη διαγραφή σημαντικών ποσών του ελληνικού χρέους, εγείροντας μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση την προοπτική να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η προειδοποίηση αυτή, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Peter Spiegel, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει υπογράψει ουκ ολίγα αήθη κείμενα για το ελληνικό ζήτημα, έγινε από τον Πόουλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Ρίγα.

«Το ήμισυ των 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο της εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόκειται να έρθει από το ΔΝΤ», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει μία χρεοκοπία».

Και μπορεί οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, να είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, ωστόσο «η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω τόσο των κεφαλαίων που καταβάλλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει, ιδιαίτερα στη Γερμανία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτήν συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, αλλά και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν», προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία και να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει κυρίως σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επικοινωνία αυτή έγινε στο πλαίσιο των επαφών που θα ξεκινούσε την τρέχουσα εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπας με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει προς την άμεση επίτευξη αμοιβαίας και επωφελούς συμφωνίας που θα ανάψει το «πράσινο» φως για την ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις