ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διαπραγματευόμαστε λύση, όχι Μνημόνιο»

«Διαπραγματευόμαστε λύση, όχι Μνημόνιο»

Στηρίζει την κυβέρνηση το 54%, χαώδης διαφορά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ με 48,5% έναντι 21% της ΝΔ.

Καθαρό μήνυμα Τσίπρα προς εταίρους - δανειστές, «τρόικα εσωτερικού» και «παπαγαλάκια» των συστημικών ΜΜΕ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με το καθαρό και σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα κατά την χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης στοχεύοντας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup περί τα τέλη του μήνα να αποσπάσει μια λύση που θα απεμπλέξει την χώρα και την οικονομία από την χρηματοδοτική ασφυξία, θέτοντας ταυτόχρονα τέρμα σε κάθε νέο σενάριο λιτότητας και καταστροφικής ύφεσης.

"Ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση επιδιώκοντας μια ΛΥΣΗ, όχι μια απλή συμφωνία", με μνημονιακό περιεχόμενο, ενδεχομένως με καλύτερους όρους σε σχέση με το καταστροφικό παρελθόν.

Η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού, αλλά και η περιγραφή των συγκεκριμένων σημείων που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία, αποτελεί το σταθερό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εταίρους - δανειστές, όσο και προς την "τρόικα εσωτερικού" και τα "παπαγαλάκια" των συστημικών ΜΜΕ που έφτασαν χθες να μιλούν "για την αποτυχία της Ρίγας" που ήταν... εφάμιλλη με την προ ετών παρουσία της pop τραγουδίστριας Μαντώ στη Eurovision του 2003!!!(Κύριο Άρθρο στα "ΝΕΑ" 23/5/2015)

"Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητάει λύση και όχι απλά συμφωνία. Ζητάει λύση βιώσιμη και μακράς πνοής.

Για αυτό και παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις, παρά την ομοβροντία συστημικών μέσων ενημέρωσης, που τις περισσότερες φορές αποτελούν τη φωνή των δανειστών στη χώρα, στηρίζει την σκληρή διαπραγμάτευση", τόνισε ο Αλ.Τσίπρας

Κόκκινες γραμμές και ρύθμιση του Χρέους

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεών του στη Ρίγα κατά τις διαδοχικές συναντήσεις με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Πετύχαμε χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχουμε επίσης καταφέρει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όχι όμως με περικοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό συνδέεται με την αγοράς εργασίας", τόνισε ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι "βρίσκεται στην τελική ευθεία το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων".

Επίσης ανέφερε ότι "ένας αμοιβαίος επωφελής συμβιβασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους και ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ανάπτυξης.

Παρά τον στραγγαλισμό της οικονομίας το τελευταίο τετράμηνο, την σαφή επιδίωξη ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ να αποτελέσει παρένθεση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ή να "γονατίσει" αποδεχόμενη εξευτελιστικούς όρους, οι πολίτες στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ναι» στην κυβέρνηση από το 54%

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της "Αυγής" της Κυριακής, η κυβέρνηση στηρίζεται από την πλειοψηφία η οποία δίνει εντολή για συμφωνία με τους δανειστές αλλά με τήρηση των κόκκινων γραμμών. Σαρωτική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγκριση με την Ν.Δ (48,5% έναντι 21% ).

Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση στηρίζουν την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης σε ποσοστό 54% παρά τις μεγάλες δυσκολίες ενώ το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα.

Αξιοσημείωτη σταθερότητα δείχνει το πολιτικό κεφάλαιο - Τσίπρας, με την δημοτικότητά του στο 77% και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63%.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, σε ποσοστό 81%, ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, στοιχείο που δείχνει μια αντίφαση σε σχέση με τις τελευταίες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Ενισχυμένη είναι η εμπιστοσύνη στον Γιαννη Βαρουφάκη ενώ κατά πολύ περισσότερες από τις θετικές είναι οι αρνητικές γνώμες για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τέλος οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής. Σαρρωτική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγκριση με την Ν.Δ η οποία περνά βαθιά κρίση με τον Σαμαρά να προηγείται της Ντόρας στην μάχη για την ηγεσία αλλά και οι δύο μαζί να μην πείθουν έναν στους δύο.

Σχετικές ειδήσεις