ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής με ολίγον αριστερό περιτύλιγμα

Κουτσούμπας: Συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής με ολίγον αριστερό περιτύλιγμα

Σε μία απόπειρα αποτίμησης της, μέχρι στιγμής διαμορφωθείσας, κατάστασης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κύπρος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «ο λαός μας εξακολουθεί να ζει τη συνέχεια της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής, με ολίγον αριστερό περιτύλιγμα».

Εστίασε την θέση και τον ρόλο του ΚΚΕ, στις παρούσες συνθήκες, στην δράση για την οικοδόμηση μιας μεγάλης κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας «για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία», στην προσπάθεια ανάπτυξης της ταξικής πάλης, στην αποκάλυψη του ρόλου της «νέας αστικής κυβέρνησης», στην συνεχή ιδεολογική διαπάλη με το ρεφορμιστικό και οπορτουνιστικό ρεύμα και με το ναζιστικό φασιστικό ρεύμα και στην συνεχή προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος «και με ετοιμότητα αντιμετώπισης όλων των πιθανών ενδεχόμενων κατάληξης της διαπραγμάτευσης, καθώς και τους πιθανούς ελιγμούς της κυβέρνησης με δημοψηφίσματα ή εκλογές».

'Γι' αυτό στο κάλπικο δίλημμα: Συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεωκοπία, προβάλλουμε τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, με οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για κατάργηση όλων των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, για μέτρα ανακούφισης του λαού, για ρήξη με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της αστικής τάξης της χώρας, του ΣΕΒ, των ομίλων, ενώ η ανομοιογένεια της αφορά στα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης που υπηρετεί.

«Λαϊκές ανάγκες και κέρδη των λίγων δεν συμβιβάζονται. Γι' αυτό και κοροϊδεύουν όσοι λένε ότι από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ τους καπιταλιστικούς αυτούς οργανισμούς που είναι και οι δανειστές - εταίροι της κυβέρνησης, μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς για την δεύτερη τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την υπογραφή της «Διακήρυξης της Λευκωσίας» είπε ότι «όποιος προσπαθήσει να δει αυτό το θεσμό της «τριμερούς συνάντησης» έξω από το γενικότερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα αστοχήσει. Στην πραγματικότητα οι αστικές τάξεις της περιοχής, ψάχνουν «ευκαιρίες αναβάθμισης» της θέσης τους, μα στην κυριολεξία εμπλέκουν τους λαούς των χωρών τους βαθύτερα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Γιατί η δημιουργία «αξόνων» προκαλεί «αντιάξονες», από τις αστικές τάξεις άλλων καπιταλιστικών κρατών, που βέβαια έχουν «κοινό παρανομαστή» την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, εντείνοντας τους κινδύνους για τους λαούς».

«Η ίδια η σχετική «Διακήρυξη», στην πραγματικότητα «χαρτογράφησε» τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών (ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές κ.ά.), ενώ στο όνομα της «ασφάλειας», αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ετοιμάζουν «λύση» του Κυπριακού ζητήματος, που δεν θα 'ναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη.

«Όμως, ο Κυπριακός λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί μια λύση, η οποία παραφράζοντας την ποιητή, «θα σκοτώσει ότι άφησε όρθιο ο πόλεμός τους». Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει ο λαός να αποδεχτεί μια «λύση» που θα νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή, τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό που χρειάζεται είναι μια Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για την Αντιφασιστική Νίκη, επισήμανε ότι η ΕΕ ηγείται της προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας μέσω της επιχείρησης αποϊδεολογικοποίησης της ηρωικής αυτής πάλης και της συκοφαντικής ταύτισης κομμουνισμού-φασισμού.

«70 χρόνια μετά, βλέπουμε πως παραμένει ενεργή η «μήτρα», που «γέννησε» 2 Παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, το φασιστικό τέρας. Σήμερα πλέον είμαστε γνώστες στο πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν δεν στρέψουμε την πάλη μας ενάντια στην «πηγή» του κακού» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση του ΚΚΕ για την κατάσταση του «παγκόσμιου αριστερού και προοδευτικού κινήματος», ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι «μιλάμε για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα» και όχι για τους «αριστερούς» που συμμετέχουν σε κάθε λογής νατοϊκές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος «που διαπιστώνουμε πως κι αυτό βρίσκεται σε μια φάση ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής κρίσης».

«Ωστόσο, αυτή η πορεία δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις μονάχα του ΚΚΕ. Κάθε κομμουνιστικό και εργατικό κόμμα, που θέλει να επιβεβαιώσει την ιστορική αποστολή του, ως κόμμα της εργατικής τάξης, της σοσιαλιστικής προοπτικής, θα αναγκαστεί από την ίδια τη ζωή να πάρει θέση ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό και στις ενώσεις του, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικές ειδήσεις