ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν δεχόμαστε ιταμά τελεσίγραφα – Η Ελλάδα δεν ταπεινώνεται»

«Δεν δεχόμαστε ιταμά τελεσίγραφα – Η Ελλάδα δεν ταπεινώνεται»

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία». Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική της απόφαση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ απέρριψε με ψήφους 95 έναντι 75 και ένα λευκό σειρά τροπολογιών, κυρίως αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση κατέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια επωφελής λύση, κάτι για το οποίο δεν θα πάψει να αγωνίζεται.

Τονίζεται όμως ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Επίσης, αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης γίνεται παράθεση του σημαντικού ως τώρα, νομοθετικού έργου, αλλά και εκτενής αναφορά στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, με αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα. Και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνεται ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. κινείται μέσα στα όρια της λαϊκής απαίτησης όπως αυτή αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Να θυμίσουμε εξάλλου ότι και στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Public Issue για την Κυριακάτικη Αυγή, ένα μεγάλο ποσοστό (54%) αν και μικρότερο της προηγούμενης μέτρησης, εκφράζουν τη συγκατάθεσή τους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που ζητούν να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές ιδιαίτερα στις απολύσεις και τις συντάξεις.

Με απλά λόγια οι ερωτώμενοι ζητούν συμφωνία εντός του ευρώ, αλλά με τήρηση των κόκκινων γραμμών τις οποίες έθεσε ο ίδιος ο λαός μας με την ετυμηγορία του στις εκλογές. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή (56%), όπως λέει η πλειοψηφία, ενώ μικρότερο αλλά όχι αμελητέο είναι το ποσοστό εκείνων που ζητάει δημοψήφισμα (34%).

Απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Στο μεταξύ, με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ απερρίφθη η τροπολογία Λαφαζάνη - Ρινάλντι.

Στο κείμενο, που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, αναφερόταν:

«Η κυβέρνηση, εφόσον οι "θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα "πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Σχετικές ειδήσεις