ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο σύσκεψης παρουσία Αβραμόπουλου

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο σύσκεψης παρουσία Αβραμόπουλου

Στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, την Τρίτη (26/5) το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, θα βρεθεί η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας – Ευρώπης.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Το «παρών» θα δώσουν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, θα συμμετάσχουν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος είχε αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια συνολική στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην πρόταση της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, η οποία «μέσω ενός δίκαιου συστήματος ποσοστιαίας κατανομής» θα ανακουφίσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

«Ενώ η Ευρώπη έχει αναλάβει δράση για να σώζει ζωές στη θάλασσα, το προφανές ερώτημα είναι "πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι"», είχε επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος και ανέλυσε το προτεινόμενο σύστημα μετεγκατάστασης, το οποίο «θα βασίζεται στον πληθυσμό και το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και τον δείκτη ανεργίας στη χώρα».

Σημειώνεται εξάλλου, ότι πρόσφατα οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. συμφώνησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη στρατιωτική επιχείρηση EUNAVFOR Med, με στόχο να αναληφθεί δράση ενάντια στα κυκλώματα διακινητών που εκμεταλλεύονται την έκρυθμη μεταναστευτική κατάσταση.

Η όλη διαδικασία έχει στόχο σε πρώτη φάση να αξιολογήσει και να καταγράψει τη δράση τους στη νότιο Μεσόγειο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στη δεύτερη και τρίτη φάση θα υπάρξει δράση στη Μεσόγειο προκειμένου να ερευνηθούν και να διαπιστωθούν τα σκάφη που διακινούν μετανάστες με στόχο την καταστροφή τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις